Varför förstör EU sin egen ekonomi? I

Det ser dystert ut i Europa dessa dagar. De européiska ledarna är fast i en flykt- och kamprespons, där de vacklar om huruvida de skall springa och gömma sig eller skicka trupper till Ukraina för att bekämpa Hotet från Öst. Denna artikel kommer likafullt att fokusera på den européiska ekonomien.

Ingenting kan längre tagas på allvar

Översättning av en artikel av Gaius Baltus. Del I av IV.

Det har förbryllat många hur EU har hanterat sin ekonomi sedan Ukrainakriget började. Euroområdets ekonomi har drabbats av två tydliga chocker sedan dess. Den tredje chocken, som kan vara den värsta, är på väg. Alla tre är direkta resultat av européisk politik.

Den första chocken var de ökade energipriserna (och försämrade tillgången på energi) som följde av sanktionerna mot Ryssland. Denna chock allena har decimerat den européiska industriens konkurrenskraft. Många stora företag i den viktigaste delen av förädlingskedjan, enkannerligen storskalig och avancerad tillverkning, har antingen lagt ned sin verksamhet eller packar just nu sina väskor och lämnar EU. Tusentals små (och oftast familjeägda) företag, särskilt i Tyskland, är antingen redan bankrutta eller tekniskt bankrutta. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser för tjänstedelen av euroområdets ekonomier, liksom för statsfinanserna och förmågan att upprätthålla den européiska välfärdsstaten.

Den andra chocken är den uppenbara och omfattande regulatoriska och byråkratiska attacken från Bryssel på européiska företag och hela sektorer inom euroområdets ekonomier. Regelbördan på de européiska företagen har staplats upp till en sådan höjd att många av dem knappt alls kan fungera längre. Trick baserade på teknikaliteter och bisarra särlagar används för att uttryckligen förstöra det européiska jordbruket genom att sätta jordbrukare i konkurs liksom för att förhindra investering i nya energiprojekt. Bilindustrin, en nyckelsektor i Europa, verkar också ha satts på en avvecklingsplan, eftersom Bryssel enligt uppgift planerar att fördubbla kostnaden för att äga och använda en bil under de närmaste åren. Jag skulle kunna fortsätta, men det är tydligt att dessa åtgärder i hög grad spär på energiprischocken till följd av sanktionerna mot Ryssland.

Det är förbryllande för alla rationella människor varför EU har valt att öka effekten av sanktionerna genom att skapa ytterligare förstörelse av de européiska ekonomierna. Innan vi tager itu med denna uppenbara galenskap, låt oss blicka in i framtiden och undersöka chock nummer tre som med största sannolikhet kommer att drabba Europa (och hela Västvärlden) någon gång under de närmaste åren.

Den tredje chocken kommer att vara en »externt framtvingad« devalvering av euron och en massiv sänkning av den européiska levnadsstandarden. För att förklara hur detta fungerar kan vi använda USA som ett exempel. USA:s handelsunderskott tvåtusentjugotvå var nästan en biljon dollar. Det innebär att varje amerikan fick saker till ett värde av 3000 dollar från omvärlden som han inte behövde arbeta eller betala för. Dessutom trycker den amerikanska regeringen biljoner gratis dollar varje år för att hålla saker och ting igång, inklusive för att hålla levnadsstandarden uppe. USA kan göra detta eftersom dollarn är världens reservvaluta och kan säljas i utbyte mot riktiga saker, som en råvara. Omvärlden håller uppe USA:s levnadsstandard genom sitt arbete och sina råvaror, i princip gratis. Detta gäller även Europa eftersom euron i princip är en detaljhandelsbutik för dollarn och Europa därför indirekt åtnjuter USA:s orimliga privilegier. Om Västvärlden isoleras ordentligt och dollarn förlorar sin reservstatus, kommer euron att gå under med dollarn. Det är till och med möjligt att euron går under före dollarn, eftersom Europa inte kan trycka pengar i samma utsträckning som USA. Med andra ord, när den »globala södern« — troligen i form av BRICS — lyckas att avskärma sig från dollarn, så kommer Västvärlden att förlora alla gratisprylar. För Europa kommer detta att innebära att euron kraschar och att levnadsstandarden sjunker med kanske en tredjedel — eller mer.

Denna tredje chocken är nästan oundviklig, särskilt om Ryssland på ett avgörande sätt vinner kriget i Ukraina. Nu måste man antaga att människorna i Européiska centralbanken och till och med vissa i Bryssel är medvetna om detta. En normal reaktion på denna framtida chock skulle [givet detta] vara att stärka de européiska ekonomierna med alla tillgängliga förberedande medel — och därigenom minimera risken för ett regelrätt uppror från EU:s befolkning. Detta görs dock inte. I stället fortsätter EU att förstöra sina egna ekonomier. Varför?


Fortsättning följer.


69 responses to “Varför förstör EU sin egen ekonomi? I”

    • Problemet med felaktigt umgänge med abstraktioner, som är så utbrett, består inte bara i dissociering av abstraktioner, utan också i felande association till abstraktioner och de klasser de representerar.

      Like

      • Detta med de felaktiga abstraktionerna är förstås väldigt mänskligt och direkt kopplat till begreppet rationalisering. Jag skulle till och med gissa att all rationalisering sker genom missbruk av abstraktioner.

        Ett system med abstraktioner, alltså begrepp eller, som vi oftast säger, ord, alltså en språkmodell, som i sin rena form helt saknar behov av rationalisering är förstås det som för närvarande går under beteckningen (generativ) artificiell intelligens, alltså LLM, large language models: ChatGPT och dess bröder.

        Man kan tänka sig att en ren och frisk LLM alltid kommer att hitta rätt abstraktion. Den kommer att kalla “lockdowns” för utegångs- och näringsförbud. Den kommer att kalla “migration” kolonisering. Den kommer att kalla “liberal demokrati” totalitär despoti och så vidare. Jag tror att det är en aspekt av dessa möjligheter som Felsökningsskapsmannen A har upptäckt i sina experiment med ChatGPT på områden som inte uppenbart beträffas av vänsterbliven inbyggd tendentialitet (bias).

        Därför utgör LLM ett absolut existentiellt hot mot all ideologi. Den måste till vare pris perverteras och ges ett dåligt rykte, dess trovärdighet måste ifrågasättas. Det är detta vi ser ske inför våra ögon. Syftet med att operera in ideologiskt innehåll i LLM är tvåfalt: Å ena sidan blir de direkta uttalandena från LLM vänsterblivna och kan användas för övertygande och rationalisering. Å andra sidan förstörs LLM:s potential till trovärdighet, så att sanningen inte riskerar att krypa fram. Självklart är dessa två syften ömsesidigt motsägande och motverkande. Så är det ju alltid i dasspappersrullarnas värld. De som genomför detta ser med all sannolikhet själva inte denna motsägelsefullhet. De använder alltid dasspapparsrullemetoden.

        Like

        • Detta är ju stor humor; att de skapat ett program som avslöjar deras propaganda och indoktrinering och nu måste sitta och trixa och fixa för att försöka lösa problemet. Men samtidigt går det alltid att genom att envisas lite och leda LLM:en rätt att få den att erkänna hur det förhåller sig.

          Tyvärr kommer ju inte mugglarna att bemöda sig med detta utan de kommer att svälja de initiala svaren med hull och hår. Det är den sorgliga biten.

          Liked by 1 person

    • Stor tack för dina korrigeringar och struktur Larry! Jag skovlar ur mig försök och behöver tas i örat av den stränga magistern. Lymmeln tar mer reson än det verkar!😍👍🇸🇪

      Liked by 1 person

      • Observera att det är mer eller mindre precis förmågan att associera abstraktioner korrekt med konkreta fenomen, som vi kallar intelligens.

        Bland de intelligenta, som i alla andra grupper av människor, finns förstås hederliga och ohederliga personer. Alla ljuger någon gång. Vissa inbillar sig att kunna vinna på lögner eller övervärderar kortsiktiga och lokala vinster, eller finner att de kortsiktiga och lokala vinsterna är nödvändiga för överlevnaden, eftersom livet inte är en ergodisk process, inte kan reverseras om man en gång hamnar under nollstrecket och alltså dör.

        Så preferensen för intelligens är nödvändig men inte tillräcklig för en fungerande civilisation.

        Intelligens är inte det som A kallar “dum” och “smart”. Det är en medfödd egenskap som man inte kan ändra på med tankeverksamhet eller vilja.

        Like

        • “Så preferensen för intelligens är nödvändig men inte tillräcklig för en fungerande civilisation.”

          Precis! För om samhelvetet är fullt av ‘liberala’ midwits som lallar med i PK-balladen, ligger vi riktigt risigt till. Och ja, där är vi väl nu… Fast de är kanske inte intelligenta… Utan snararare hycklande opportunister, som medelst bud och överbud försöker övertrumfa varandra i moralmästerskapet? Vilket i så fall är en kortsiktig anpassning till rådande paradigm, vilket i sig är ett tecken på intelligens… Fast den sågar av den gröna kvisten de sitter på till låns… Hujedamej.

          Like

  1. Follow-up till den antidemokratiska skandalen i Tyskland:

    Filmen som anses vara förbjuden: Endast aktuella väljarpreferenser enligt väljarbarometer.

    Eugyppius har fler länkar till statskommunisternas eskalation av frågan:

    https://www.eugyppius.com/p/smurf-scandal-update-and-open-thread

    Liked by 1 person

  2. Det handlar bara om vad som UPPFATTAS som dumt och smart. Men iom upptäckten av orgperspektivet så inser jag att det rakt av handlar om det mänskliga(det dumma) och det rationella för organisationer (det smarta).

    Jag vet inte hur många gånger någon sagt: -Du som är så duktig, att du inte gör bla bla.

    Det är ett exempel på när folk ser orgrationaliteten och växeln/potentialen med det oftast att missa vad det innebär för människan själv. Bäst uttryckt med UH’s fiskarberättelse. Typ om du bara ligger i och bygger upp en fiskeindustri så kan du vila sen.-Ja men jag kan vila nu, jag har ju fiskat klart för idag.🙂

    Liked by 3 people

    • Ja, länge vi förstår att det är detta vi menar, så är detta verkligen kärnpunkten, och jag tror att vi är många som har kommit fram till precis denna slutsats, men att vi använer olika ord och strategier för att beskriva det.

      Jag funderade på helgen på om det inte finns massor av ordpar som beskriver precis denna distinktion, och en överblick av dessa ord säger oss att vi måste finna en balans mellan dessa motpoler, och ytterligare tänkande säger oss (detta är det som jag betecknar humanism; jag menar alltså att det mänskliga kommer in på en annan plats i helheten, inte i dessa motsatspar som sådana, där båda sidor är mänskliga på sätt och vis), ytterligare tänkande måste säga oss att beslut om hur man balanserar dessa motpoler måste fattas av varje enskild individ personligen, eller, för mycket svaga personer, av deras närmaste och inte i något som helst fall av staten:

      liv — död
      konsumtion — investering
      liability — asset
      personrationalitet — orgrationalitet
      direkt belöning — uppskjuten belöning
      njutning — plikt
      nuet — framtiden
      ur hand i mun — rationell planering
      r-strategi — K-strategi
      natur — kultur
      barbari — civilisation

      Alla dessa är synonymer! När vi vill leva, vill vi bli betraktade av våra närmaste som liabilities. Om vi är assets, så blir vi utnyttjade. Detta är ofta problemet med mänskliga parförhållande, för kvinnor tenderar definitivt att betrakta sina män som assets, och det är också detta som män tenderar att vilja erbjuda sina kvinnor. Här ser vi samtidigt hur män bygger upp civilisationer och kvinnor bryter ned dem. De gamla vikingarna med sin cirkulära tidssyn var inte så korkade. Drakarna gnager på livsträdets rötter tills det faller. Många analytiker till höger har föreslagit cykliska modeller för historien. Även om de alla är felaktiga och rent av löjeväckande i varje enskildhet, jag har ofta och gärna kritiserat dem, så kan den underliggande intuitionen vara alldels riktig!

      Ett par som kanske faller någon in, men som jag inte tycker passar så bra in är

      liv — död
      yin — yang

      Kanske är det en svaghet i min modell ovan, kanske är det en svaghet i den österländska visheten. Det kunde vara ett tema att diskutera och fundera över. Men yin kallas det kvinnliga och det livgivande och yang förknippas med förstening och död, så kanske passar bilden ändå?

      Fler spekulationer:

      liv — död
      kvinnligt — manligt
      neger — kaukasier
      vänster — höger

      Det här blev långt, men det beror på att det sätter i gång min tankeverksamhet. Ytterligare en insikt ur ovanstående tabell: Det är männen som har fastnat i en dödskult, inte kvinnorna. Kvinnorna har drivit på den och fått männen dithän, men de hängiver sig ju livet, de vill para sig med våra ersättare, de bräsar och savar och oroar sig inte alls för civilisationens nedgång och fall och förstörelsen av alla strukturer, allting som är vackert, alla våra byggnader, städer, kyrkor, målningar, litteratur.

      Dödskulten är manlig. Vi måste finna åter till livets väg, Tao, balansen, harmonien.

      Liked by 1 person

      • “Detta är ofta problemet med mänskliga parförhållande, för kvinnor tenderar definitivt att betrakta sina män som assets,”

        Det funkar i grunden på samma sätt som med barn. De är helt beroende av sina föräldrar för att överleva i naturstadiet och samma gäller för kvinnor i relation till män.

        Vi är helt enkelt en art med mycket hårt specialiserad kön. Vi är gjorda för helt olika, men komplementerade, uppgifter.

        “och det är också detta som män tenderar att vilja erbjuda sina kvinnor. Här ser vi samtidigt hur män bygger upp civilisationer och kvinnor bryter ned dem.”

        Kvinnor ÄR och män GÖR. Män bygger naturligt och kvinnor står naturligt vid sidan och tittar på, samt strävar efter att få maximal tilldelning av vad det än är som produceras.

        “Det är männen som har fastnat i en dödskult, inte kvinnorna. Kvinnorna har drivit på den och fått männen dithän, men de hängiver sig ju livet, de vill para sig med våra ersättare, de bräsar och savar och oroar sig inte alls för civilisationens nedgång och fall och förstörelsen av alla strukturer, allting som är vackert, alla våra byggnader, städer, kyrkor, målningar, litteratur.”

        Kvinnor är hårt anpassade för att fundamentalt strunta i HUR olika grupper av män vinner eller förlorar.

        Männen i Väst är i en dödskult, för att det är där man hamnar om man låter kvinnor styra. Kvinnlig rösträtt ger över tiden feminiserade inhemska män, som misslyckas med alla shit-test. Detta gör att kvinnorna börjar förakta dem och vill ha andra alternativ. Men eftersom de är feminiserade, lyckas männen inte göra verksamt motstånd. Vilket då bara leder till ytterligare förakt från kvinnorna….

        En dödsspiral på gruppnivå.

        Liked by 1 person

        • Den distinktion som jag först nu har förstått är att det inte är feminisering i egentlig mening som förorsakar vår dödskult, vår dödsspiral, utan snarare raka motsatsen, att vi i alltför hög grad hängiver oss vår maskulinitet. Samhället som helhet har femininierats genom kvinnornas frammarsch på positioner med makt, men männen har reagerat med maskulinisering, ännu mera “asset”, “investering”, hårt arbete för att upprätthålla hela skiten när tärandet, set kvinnliga, har vuxit.

          Att man på ett ytligt plan framställer sig som femininierade och att de inte vågar stå upp mot sina kvinnor och taga sin del av kakan är delvis något annat. Det är manligt att offra sig, att offra hela sitt liv om så krävas. Manlighet är dödlig, är ett slags död, en förstening, en chansning, ett skott i mörkret, en Moranisse som spårar i djup snö, en karolin som går på i Narva och Poltava.

          Liked by 1 person

          • “men männen har reagerat med maskulinisering, ännu mera “asset”, “investering”, hårt arbete för att upprätthålla hela skiten när tärandet, set kvinnliga, har vuxit.”

            Jo, för den äldre generationen vita män. Det ser helt annorlunda ut för de yngre. En mycket hög andel har mer eller mindre gett upp. De gör så lite som möjligt och vill inte ens ha något förhållande.

            “Det är manligt att offra sig, att offra hela sitt liv om så krävas.”

            Ja, absolut. Men det är också naturligt för kvinnor att strunta i detta. De har inga problem med att hoppa i säng med någon spännande, mörk främling när deras man eller pojkvän ligger vid fronten. Så, kvinnorna måste kontrolleras om männen ska gå med på att strida för gruppen.

            Vidare spelar kvinnorna den största rollen för överlevnad på gruppnivå om männen blir besegrade. En frisk grupp upprätthåller hårda regler och sanktioner, som motverkar kvinnornas tendens att hora ut sig till vinnarna.

            Liked by 1 person

              • “Det är nog en generationsfråga, och man kan nog kalla det feminisering.”

                Det är en process som verkar över tiden. Som du t.ex nyligen var inne på angående folkskolan och hur denna påverkade kvinnornas roll. Det är, enligt mig, ett typiskt exempel på tidiga effekter av feminisering.

                I naturstadiet råder ett ömsesidigt beroende mellan könen. Kvinnan kan utvinna resurser och skydd från män, men måste då även föda och ta hand om barn. Hon är även ofri, dvs. männen kommer att kontrollera dem för att försöka att se till att det är deras egna barn som de försörjer och skyddar.

                Så, det första som sker när kvinnor får bestämmande inflytande är att de strävar efter att flytta beroendet av en man till kollektivet av manliga skattebetalare. De blir då “fria”. Gratis dagis och hittepå-jobb till alla tanter!!

                När detta väl är genomfört kan sen den naturliga kvinnliga preferensen för bad boys få fullt genomslag. De män som då tidigare var samhällets absoluta ryggrad, de stabila och trygga försörjarna, tappar allt värde på den sexuella marknaden.

                För de yngre, inhemska männen blir hela tillvaron obegriplig. Om de gör som samhället säger åt dem, dvs. sköter sig och jobbar, blir de totala suckers. Men de klarar inte heller av att bli våldsamma gängmedlemmar, vilket är vad de yngre kvinnorna vill ha.

                Så de ger upp och gör så lite som möjligt.

                Liked by 1 person

              • Vi hade just ett föredrag på jobbet, på arbetstid, på Teams, om “meningen med alltihopa”. En extern dam från något institut för arbetsmiljö eller liknande höll låda. Och det var inte alls så dumt, utan verkligen listigt utformat. Dold kritik av civilisationen det vill säga den kristna ordningen som den uttrycker sig i krav på den enskilde att göra nytta, skaffa ett jobb, sköta sig, vara flitig, allt det som ja här kallade “död” som sammanfattande begrepp. Osökt gled hon så in i en argumentation för gnosticism som den filosofiska underbyggnaden för narcissism: Vi skall hängiva oss åt det som vi kände som barn, inte vara så vuxna, förverkliga oss, inte beakta tusentals år av mänsklig institutionaliserad och traderad visdom. Jag hoppade vid denna punkt av. Men det skrevs några reaktioner i chatten i Teams. En man frågade efter presentationen. Fyra damer uttryckte sin tacksamhet. Groundhog day. Det är så otroligt förutsägbart.

                Det är fullkomligt oförställbart att någonting sådant hade kunna förekomma för bara tio år sedan. Dels öppet politiska ställningstaganden, dels privatsaker på arbetstid. Men jag kanske romantiserar det förgångna? För tjugo år sedan, då? Flum förekom förstås i Sverige redan på sjuttiotalet. Svenska Dagbladets kärringsida, vad den nu hette. Jag läste den ofta och gärna, men den var fylld med flum. Vissa lärare, hela skolideologien från Palme och Lena Hjelm-Wallin. Hette hon så? Flum, new age, gnosticism, marxism, socialism, dialektik, antimaskulinitet, anticivilisation. Det går tillbaka till jakobinismen, till Upplysningens misslyckande under Revolutionen. Innan dess kallades det åtminstone kätteri och ansågs mycket ondsint. Så ondsint att även falska anklagelser om kätteri ledde till både häxprocesser och krig och massakrer mellan protestanter och katoliker. Bloody Mary gentemot hugenottmassaker i Frankrike och Tjeckien och “prästhål” i gamla slott i England där invånarna var katoliker eller högkyrkliga.

                Det ter sig plötsligt självklart att konflikten mellan protestanter och katoliker på Irland bara löste upp sig i tomma intet och att just Tony jävla Blair var den som satte sitt sigill på det. Det är gnosticismens seger och båda sidorna förlorade. Det är den centrala konsensusens insisterande på “konfliktlöshet”. David Deutch beskriver detta helt abstrakt på ett utmärkt sätt.

                Livet leder direkt till döden, och endast döden kan upprätthålla livet.

                Like

              • “Vi skall hängiva oss åt det som vi kände som barn, inte vara så vuxna, förverkliga oss, inte beakta tusentals år av mänsklig institutionaliserad och traderad visdom.”

                “För tjugo år sedan, då? Flum förekom förstås i Sverige redan på sjuttiotalet.”

                Sverige ligger allmänt före övriga Västländer på många områden, men nästan exakt samma skit kommer överallt. Det är bara en fråga om när.

                Om man då vill försöka att förstå vad det är som händer, anser jag att man måste kunna förklara detta.

                Finland och Schweiz är två länder som länge verkade klara sig undan vanvettet, men som på senare tid genomgår snabb svenskifiering. Å andra sidan har vi ett land som Kanada, som hela vägen har legat hack i häl på Sverige.

                En liten slampa som Baerbock hade inte fungerat i tysk politik för 20-30 år sen, men i Sverige var det inga problem redan då. Sanna Marin hade varit helt otänkbar i Finland 1990, men hon hade lätt kunnat vara en ledande politiker i Sverige då. Osv.

                I Schweiz tror jag att vi får se något liknande Baerbock ganska snart.

                Liked by 1 person

        • Appropå barn. Mina krogexperiment visar att tjejer söker kontakt exakt som små barn. Mycket handligskraftiga när den rätta motivationen finns. High Plaines Drifter typ.

          Like

          • Ja, vilken fantastisk scen, när hon får kvitterat direkt på sin invit! Men det är bara fantasier, som i mannens hjärta bor…

            (Melodien ändrades sedermera. Detta är en äldre version.)

            Like

            • Nja himmelriket på jorden för en karl (finns!)brukar bestå ganska precis tre månader, i princip kan man gå på klockan och vänta in den första katastrofen… 👍🤩 Men jag har överlistat det och har verktyg för det också.😜

              Katastrofen är ingen verklig katastrof, utan en kemisk illusion. Verktyget heter Sitt still i båten, gör inget överilat, ord ska in genom ena örat och ut genom det andra. “Katastrofer” har ingen lösning. 🇸🇪

              Liked by 1 person

      • Det lustiga är jag aldrig sett nåt bräsande och savande. Jag påstår inte att det inte finns men jag undrar om detta inte är en mycket kraftig förstärkning via media?? Som ej att förglömma arbetar med att optimera läget för imperiet som önskar att vara universellt såklart. Har råkat bevista nåt utländskt hak, och där kan det finnas någon enda slabbig lågbudget svenska som troligen söker effekten av att vara nån trofé och även lätt kunna bräcka utlänska tjejer på deras hemmaplan, nåt annat har inte jag stött på. Det finns alltid något folk till allt.

        ??

        Like

        • “Jag påstår inte att det inte finns men jag undrar om detta inte är en mycket kraftig förstärkning via media??”

          Vi verkar ha gått på olika hak!!

          Jag kommer t.ex hur jag gick på alla de “heta” klubbarna i Stockholm med ett gäng från mitt jobb i London för kanske 20 år sen. Vi var alla unga och rika och hade kul. Men en av killarna var från Nigeria och de snygga svenska brudarna absolut slängde sig på honom.

          Det var för övrigt samma visa när de första stora asylvågorna kom. Maffiajuggarna var helt enormt populära bland de svenska tjejerna.

          Liked by 1 person

          • Jag bara återger vad jag ser, men det är småstäder det handlar om. Men det är en annan grej som är viktig, och det är ju att inte sukta efter eller se ludermässiga kvinnor som någon referens. Det är fel härad att ens notera. Alla är inte förstörda, det finns snälla rara fina tjejer i hyfsad mängd fortfarande. Och sedan måste man förstå att allt som kommer från all form av media (även dissidentsidan) är farligt gift.🙂👍🇸🇪

            Like

            • “men det är småstäder det handlar om.”

              Tja, unga, snygga brudar stannar knappast där.

              “och det är ju att inte sukta efter eller se ludermässiga kvinnor som någon referens. Det är fel härad att ens notera.”

              Om man jämför med någon annan period i historien, så är en väldigt hög andel västerländska kvinnor ludermässiga.

              ” Alla är inte förstörda, det finns snälla rara fina tjejer i hyfsad mängd fortfarande.”

              Det är inte fråga om att de är förstörda, utan om att deras naturliga drifter har släppts fria. Massor av “snälla rara fina tjejer” hoppade i säng med tyska soldater under WW2 eller ställde upp sig på luderparad i Östeuropa efter 1990.

              Liked by 1 person

              • Men nu fantiserar du US, bara ett välvilligt tips.👍🙂 Det är mycket bättre att fråga den som var på plats än att hitta på en egen verklighet. Kallas det för Rant på engelska eller?

                Like

              • “Men nu fantiserar du US”

                Om vad?

                “Det är mycket bättre att fråga den som var på plats än att hitta på en egen verklighet.”

                Well, jag var på plats och såg luderparaden i Östeuropa och de svenska brudarna i Stockholm. Angående WW2 har jag läst om saken.

                Like

            • Men spelet med den uppställda balansen spelas varje dag i massmedia. De bjuder alltid in någon extremist som skall bevisa att nästa lilla steg i riktning just denna extremism inte är något att oroa sig för, utan att den balanserade ståndpunkten är någonstans mellan det uppenbart sanna och etablerade och det hårresande idiotiska och självklart påhittade. Dialektik. Ständigt denna dialektik.

              Like

      • Balans, hen sa. Manikeisk dualism, en undrar.

        Kanske behövs det parasiter och störningar, för att rusta immunförsvaret… Ta det onda med det goda? Hormesis, en säger.

        Like

  3. ”En normal reaktion på denna framtida chock skulle [givet detta] vara att stärka de européiska ekonomierna med alla tillgängliga förberedande medel — och därigenom minimera risken för ett regelrätt uppror från EU:s befolkning. Detta görs dock inte. I stället fortsätter EU att förstöra sina egna ekonomier. Varför?”

    Kanske för att man har tillräckliga möjligheter att hålla befolkningen i schack mha politiserad polis (vid behov ditkommenderad från annat EU-land), invandrare, FN-trupper, plandemier, modern övervaknings- och våldsteknologi m.m. så att ett ”regelrätt uppror” förefaller kontrollerbart.

    Like

    • Ja, men jag undrar om frågan ställdes på den nivån. Han var nog ännu “naivare”, han tänkte på vad som egentligen skulle gynna en sant dynastisk överklass, vad som skulle gynna de styrande på lång eller mycket lång sikt. Det är ju den enda hävarmen som medelklassen har på överklassen, och det är ju på grund av att denna hävarm har använts och har fungerat, som Europa blev mångfalt rikare än resten av världen. Det var inte för att uppror lyckades. Jag har aldrig i alla mina studier av historien läst om ett enda lyckat uppror.

      Like

  4. “En normal reaktion på denna framtida chock skulle [givet detta] vara att stärka de européiska ekonomierna med alla tillgängliga förberedande medel — och därigenom minimera risken för ett regelrätt uppror från EU:s befolkning. Detta görs dock inte. I stället fortsätter EU att förstöra sina egna ekonomier. Varför?”

    Min tolkning är att Europa nu ekonomiskt fungerar som en koloni eller liknande till USA. Givet detta, är det inte så mycket man kan göra för att rädda ekonomin och levnadsstandarden i EU. Så istället väljer man klassiska (mjuka) totalitära metoder för att “minimera risken för ett regelrätt uppror”, inklusive ett hårt fokus på en yttre fiende. Allt är Putins fel….

    Objektivt verkar det funka ganska bra. Folk blir snabbt fattigare utan några märkbara protester.

    Like

    • Jo, de mjuka metoderna har använts länge med stor framgång så det fortsätter man med. Men man har hårdare metoder att ta till också om det krävs så därför anser man nog att man inte behöver oroa sig.

      Like

  5. “Det är till och med möjligt att euron går under före dollarn, eftersom Europa inte kan trycka pengar i samma utsträckning som USA.”

    Man bör inte se Euro som en fri och oberoende valuta, utan mer ungefär som franska franc under Vichy. USA bestämmer allt och beskattar oss hårt. Samma gäller de mindre valutorna i Europa (SEK; CHF, osv).

    Like

  6. “européiska”

    En intervenerar slutligen, på den tredje acc(id)enten: europeiska.

    Like

  7. Det är NWO det handlar om, och under tiden en massa korruption som ska göda Washington-eliten så mycket som möjligt och demoralisera pöbeln. Tavistock är med på detta, genom opinionsbildning och hjärntvätt medelst vokabulär och publicitet. (Bernays: Engineering of Consent; Chomsky: Manufacturing Consent).

    Trestegsmekanismen för att bryta ner (mass)människorna och göra dem till dallrande nervvrak eller lealösa, historielösa konsumenter och lobotomerade slavar:

    1. Superficiality;
    2. Fragmentation;
    3. Fantasy trip (Dissociation).

    Liked by 1 person

    • Ja, men återigen: Det där är bara mekanismer, inte drivkrafter.

      David Deutsch har (från Karl Popper) bättre förklaringar till att man upplever denna väg som fördelaktig, attraktiv. Jag kan bara rekommendera hans bok “The Beginning of Infinity”. Bara ett tunt lager politisk interpretation behövs på den grundvalen, för att allting vi har diskuterat här det senaste åren skall stå skrivet.

      Like

      • Drivkrafter, he wonders… Well, vad sägs om de eviga synderna, varav girighet (makt) är den kanske starkaste? Är det en evolutionär drift – ligger i sakens natur? Likväl något som behöver tuktas eller dra någorlunda jämnt med kollektivet?

        Like

        • Ja, det är väl då som i dagens mem om den klassiska liberalismen. Överlevandeskapstendens. Drifter dolda under ett täcke av rationalisering och enkla avfärdanden av sådant som fungerar fast man inte förstår hur.

          Liked by 1 person

  8. Återigen en fråga om mer eller mindre medvetet missbruk av språket. Språket är också en del av den civilisation, av de institutioner och konventioner, som vänstern hatar och måste förstöra.

    Liked by 2 people

  9. En kollega, vänstervriden, firade födelsedag i fredags och hade kaka, som här nere kallas tårta, med sig. Mycket omtänksamt var detta inte nog, utan han hade med sig kartonger (doggy bag) för de kolleger som under ramadan inte äter på dagen, utan snaskar hela natten.

    Jag gapar i ärevördnad inför denna pyramidala ondska som oförhappandes tornar upp sig inför mig!

    Hur skall vi klassificera denna degeneration? Manligt eller kvinnligt? Anpassligt är det i alla fall, och dödligt/kätterskt. Simping for our colonial masters. Under kriget kallades det kollaboration.

    Liked by 1 person

  10. Ponera att man verkligen lade man(i)ke(isme)n till… Tror ni då att man skulle kunna få bli husgoy hos AIPAC? Eller rent av hedersgoy? Och påverkar deltagandet på detta venerabla forum chansen till sådan upphöjelse?

    /Sesam Gojerson

    Like

  11. US,

    Är inte finansbranschen väldigt ”competive”?

    Stressande….

    Och, så kommer du hem till en partner som vill

    ha uppmärksamhet. Bekräftelse känslomässigt.

    Nu ringer det på dörren! Stadsmissionen.

    Vill ha donationer till soppkök. Barnfamiljer

    hungrar trots jobb….. Nej från mej!

    SOPPATORSK SVERIGE.

    Liked by 1 person

  12. Jag frågade gpt’t om den höll sig till sanningen. “Det är nog dags att byta ämne nu.”

    Moahahahah ha🤩

    Liked by 3 people

  13. Jag drar vissa slutsatser av dina svar… -“Jag är ledsen för det men bla bla”..
    Moahahahahaha Jag har säkert hjälpt dem en hel del att fatta att de måste göra nåt…..

    Liked by 2 people

Leave a comment



Design a site like this with WordPress.com
Get started