Global herre på täppan

De européiska före detta stormakterna, som förstörde sig själva genom att kasta sig in i två världskrig under nittonhundratalet, sattes på sin plats geopolitiskt redan 1956 av efterkrigstidens nya stormakt, USA, i och med den så kallade Suezkrisen. Vikten av denna överdrivet aggressiva och oprovocerat fientliga handling av USA mot sina förmenta främsta allierade i NATO, Storbritannien och Frankrike, har antagligen alltid underskattats. Den tredje européiska stormakten, Tyskland, saknade på denna tid däremot geopolitiska ambitioner. Kanske skrattade man i Tyskland i revanschistisk mjugg åt de båda fjantiga blåvitröda länderna vid Engelska kanalen och deras självöverskattning på världsscenen och den ty följande förnedringen. Tyskland var i stället upptaget med sitt industriella under, som återuppbyggde landet efter kriget och med tiden gjorde det till en av världens största exportnationer.

Något som man i Tyskland, liksom överallt annars, kanske inte tänkte så mycket på var att världshandeln under GATT:s och sedan WTO:s paraply i själva verket skyddades av USA:s militärmakt, den så kallade pax americana. I alla tider hade långväga handelsvägar upprätthållts av motsvarande militär kapacitet. Det var sant för vikingarna i Östeuropa, för de portugisiska globala nätet av handelsstationer, för spanjorerna i Sydamerika, för de engelska och holländska ostindiska kompanierna och senare för Storbritanniens och Frankrikes kolonialisering av framför allt Afrika. Under lång tid syntes det vara ett underordnat problem att det var USA som skötte säkerheten för den handel som nu ansågs vara slutgiltigt etablerad; detta enligt teserna som, i samband med Sovjetunionens och dess satellitstaters kollaps, hade etablerats om historiens slut och liberalismens nödvändighet.

Nästa steg, efter Suezkrisen, i USA:s successiva upphöjelse över de européiska makterna, togs i början av nittonhundrasjuttiotalet när det ändå relativt ömsesidiga Bretton Woods-systemet ersattes av den ensidiga petrodollarn. Ungefär samtidigt inleddes ett närmande till Kina. Under petrodollarsystemet levde USA i högönsklig välmåga med internationell handel under pax americana, eftersom det innebar ett stabilt pengaflöde in i landet, ett slags skatt på alla andra länders handel som betalning för de militära tjänsterna. Systemet föreföll att vara stabilt.

Den följande videon på knapa tjugo minuter beskriver hur USA på olika sätt, tillsammans med tyska självmål (kanske snarare i postmodern anda spel mot eget mål eller förvillelse om vilket mål som är det egna eller om mål alls existerar) har förorsakat förstörelsen av Tysklands ställning som industrimakt. Jag ser direkta paralleller till hur USA tidigare förstörde Englands och Frankrikes ställning som militärmakt. Nu när USA börjar bli medvetet om att det är på väg att förlora sin petrodollar, och därmed den fixa inkomstströmmen, tycks det i stället ha flyttat fokus till sin militärmakt och det inflytande denna kan utöva på andra länders internationella åtaganden, som dessutom sedan länge har vuxit till att bli så mycket mer än bara handelsrelationer. Länder som Tyskland har inte alls insett att det har varit under och enkom tack vare pax americana, som det har kunnat bygga fabriker i fjärran främmande länder som Kina. När USA liksom 1956 återigen känner sig hugat att visa vem det är som bestämmer, faller de premisser man i många européiska länder har placerat sitt välstånd på.

Slutet på Kalla kriget var inte slutet på historien. Liberal demokrati och liberal frihandel är inte de slutgiltiga lösningarna på den mänskliga situationen. Tron på att så vare fallet tycks i stället, knappast helt oväntat, medverka till en mycket snabb försämring av denna situation. Man kan tycka att det är en barnslig lek som USA hängiver sig åt, men antagligen visar en sådan inställning mest att ens egen attityd är kvar i gamla förställningar, som inte längre motsvaras av den reella situationen.

Den centrala konsensusen, det liberala experimentet efter slutet på Kalla kriget, är på väg att implodera.


58 responses to “Global herre på täppan”

  1. “..tillsammans med tyska självmål (kanske snarare i postmodern anda spel mot eget mål eller förvillelse om vilket mål som är det egna eller om mål alls existerar)”

    Kan det inte vara så att USA infiltrerat Tyskland för fortsatt kontroll (t.ex. i en sådan här situation) ända sedan världskrigets slut?

    Like

  2. “Slutet på Kalla kriget var inte slutet på historien. Liberal demokrati och liberal frihandel är inte de slutgiltiga lösningarna på den mänskliga situationen.”

    Men det var det väl endast synnerligen naiva och historielösa personer som någonsin trodde?

    Like

    • “Det står gränspolis på bilarna”

      Jo, men det var vanlig polis som tog honom. Såg ut att vara en samordnad aktion.

      “kanske utvisar de honom bara.”

      Ja, det låter troligt.

      Min gissning är att detta är drivet av Tyskland, dvs. att de har tryckt på Schweiz.

      Liked by 1 person

      • Men utfört i panik. Grabbstackarn som skall tala till massan vet inte riktigt varför han är där och vad han pysslar med eller vad han skall säga. Han bara viftar med händerna och lallar. De har på känn att de går ondskans ärenden. Nerverna sitter utanpå. Det är den banala ondskan.

        Liked by 1 person

        • “Grabbstackarn som skall tala till massan vet inte riktigt varför han är där och vad han pysslar med eller vad han skall säga. Han bara viftar med händerna och lallar. De har på känn att de går ondskans ärenden. Nerverna sitter utanpå.”

          Just så där var det även i Sverige en gång i tiden. Den gamla stammens poliser var mycket obekväma med den här typen av ingripande. Den nya, feminiserade organisationen har dock inte alls dessa problem.

          Liked by 2 people

            • “Hästsvansarna älskar att kunna spela Alan i situationer där ingen risk föreligger att de får mothugg.”

              Ja. En feminiserad polis fungerar på ett helt annat sätt än en maskulin motsvarighet. Precis som allt annat.

              Så, nykterhetskontroller på cykelvägarna i de vita områdena samtidigt som det är fritt krig i ghettot några mil bort. Så är det redan i delar av USA sen länge.

              I Tyskland, Sverige och övriga EU kan vi räkna med att åsiktsbrott kommer att prioriteras stenhårt, samtidigt som de som begår dessa brott är den grupp som skriker högst efter fler poliser……

              Liked by 2 people

              • Att hålla skenet uppe; en rättsapparat likgiltig för rättvisan. Thoreau skrev något om det.

                Liked by 1 person

        • Finns det någon plan i Österrike angående vad man ska göra när gasen från Ryssland upphör om 9 månader?

          Min gissning är att både Österrike och Schweiz är på väg mot ett närmast totalt energiberoende och att detta innebär att Tyskland-EU kan diktera villkor angående det mesta.

          Möjligen är planen även att slutligen bli av med Orban genom att få Ukraina att stänga av rörledningarna med både olja och gas.

          Den stora vinnaren i denna soppa är, förutom USA, Norge. De blir rika som troll på att sälja gas. Min gissning är dock att de måste köpa amerikanska statsobligationer för en stor del pengarna. Troligen var detta en del av dealen när Norge och USA sprängde NS.

          Liked by 2 people

        • Avindustrialiseringen i Tyskland och övriga EU är främst driven av högre priser på gas och el, kombinerat med verklig osäkerhet om tillgång. Alla vet rimligen att den billiga och pålitliga ryska pipeline gasen har blivit ersatt med mycket, mycket dyrare och mer osäker LNG.

          Men få verkar inse att även den kärnkraft som finns kvar i EU nu befinner sig under väldigt akut hot. Våra stora leverantörer av kärnbränsle har varit Ryssland och Niger. Det senare landet har i praktiken varit en fransk koloni, som har nu brutit sig loss.

          Jag är inte insatt i hur det riktigt fungerar med upphandling och lagring av kärnbränsle, kanske finns det lager som säkrar driften under en tid. Men vi ska inte bli förvånade om delar av kärnkraften måste stängas pga. brist på bränsle.

          Elpriserna i hela EU kan då gå rakt upp i rymden…..

          Liked by 2 people

            • Norge är nu en helt extrem skurkstat. I en frisk värld hade Tyskland förklarat krig, erövrat landet och konfiskerat oljan och gasen som kompensation för sprängningen av NS.

              Liked by 2 people

            • En färsk fallstudie från dagens Tyskland:

              “I am an author and a political satirist and commentator. In August 2022, I posted two Tweets criticizing mask mandates and making fun of Karl Lauterbach, Germany’s Minister of Health. Both Tweets included an image from the cover artwork of my latest book, The Rise of The New Normal Reich: Consent Factory Essays, Vol. III (2020-2021).”

              “The German authorities did not appreciate those Tweets, so they (1) had them censored by Twitter, (2) had Amazon ban my book in Germany, and (3) dragged me into criminal court and prosecuted me on trumped-up “hate crime” charges.”

              “The way this game works in Germany is, they charge you with a misdemeanor crime, and hit you with a hefty fine, but one that is significantly less than what you will have to pay a lawyer to fight it in court. They are counting on you just paying the fine, and avoiding a trial, where a judge can double or triple your fine or even sentence you to prison. It doesn’t matter if they have no actual legal arguments to support the charges. It’s basically just a bullying tactic.”

              https://cjhopkins.substack.com/p/the-resistible-rise-of-the-new-normal

              Det är ganska långt, men läsvärt. Min gissning är att för varje fall som blir känt, är det minst hundra som vi aldrig får höra talas om. Folk betalar sina böter och lär sig att hålla tyst.

              Liked by 1 person

            • “Det våras för Am Nat Gas”

              Henry Hub Forever….

              Såg du att Biden stoppade expansion av LNG exporten från USA? Så håller man gaspriserna nere i USA och uppe i EU…..

              Like

              • Som Kissinger så öppet deklarerade: Att vara fiende till USA är farligt, men att vara dess vän är ödesdigert.

                Liked by 1 person

    • “Under petrodollarsystemet levde USA i högönsklig välmåga med internationell handel under pax americana, eftersom det innebar ett stabilt pengaflöde in i landet, ett slags skatt på alla andra länders handel som betalning för de militära tjänsterna. Systemet föreföll att vara stabilt.”

      Instämmer.

      Jag ska titta på videon i kväll, men är helt med på att USA förstör Tyskland som industriland. Det verkar gå väldigt fort.

      Like

        • “om det inte är en systemisk process med USA som proximativ aktör.”

          Vad betyder det? Kan du utveckla?

          Like

          • Något driver också USA. De agerar inte fritt. De är fångna i samma ideologiska fälla, som driver hela Väst som en skock fä. USA är bara en större tjur i skocken, som låtsas leda och driva.

            Like

            • “Något driver också USA. De agerar inte fritt.”

              Ja, ok.

              “De är fångna i samma ideologiska fälla,”

              Ideologiska eller biologiska :)

              Liked by 1 person

              • “Ideologiska eller biologiska :)”

                Inte “eller” utan “och”. Dessa två och organisationella och oligarkiska.

                Like

              • “Inte “eller” utan “och”. Dessa två och organisationella och oligarkiska.”

                Ja, jo, i någon form av teori för att förklara allt.

                Jag är mer inne på EN specifik fråga, nämligen varför vi i Väst aktivt begår självmord. T.ex delar jag i stort din kritik av dagens bank- och valutasystem. Men jag ser inte att det driver oss mot aktivt självmord. Det har funnits en massa experiment med fiatpengar och de tenderar att sluta på samma sätt, dvs. valutan kollapsar. Men detta leder inte i sig till aktiva nationella självmord.

                Liked by 1 person

              • @US

                Alla dessa element förstärker varandra. T.ex. gynnar feminiseringen både bautaorganisationerna och konsumerandet. Kvinnor är antagligen också mer påverkade av propaganda och indoktrinering. Duktiga flickor som vill göra “rätt”.

                Like

            • “låtsas leda och driva”

              Och de låter förleda genom att överdriva.

              /Maximum Overdrive

              Like

      • Jo men är det den lilla människans roll att vara rädd om och försvara jätteföretag och jätteapparater? När jag var smart så gjorde jag exakt så, men nu gör de ju inte ens mänskliga produkter ens längre, och att sossarna hatar sverige och svenskarna det förstod jag redan som liten. Jag såg ju att nåt var fel som en liten kille, ska det vara på det jävla viset, och sen ska vi ändå vara rädda om deras vidrigheter dessutom. Se på Dem, så fort de inte hade full kontroll så var det “defund the police”, men VI krakar ska försvara hela jävla råttboet?? Vad har vi att vänta oss av de där försåtliga skitföretagen? Förstörda produkter och vad heter det dsg eller nåt? Fy fan säger jag!

        När jag läser igen så ser jag att jag var “dum” som liten blev “smart” och har nu äntligen återgått till “dummhet”. Yeah!👍😍🇸🇪

        Liked by 1 person

        • “men är det den lilla människans roll att vara rädd om och försvara jätteföretag och jätteapparater?”

          Det är inte jätteföretagen som drabbas, utan just de små människorna. De stora industriföretagen i EU kan flytta sin produktion till USA, där det är nästan gratis med gas och el. Det pågår redan för fullt.

          Vanligt folk i EU får då färre högbetalda jobb, samtidigt som kostnaden för livets nödtorft (värme, el, mat) exploderar. Dvs. de blir fattiga.

          Like

          • Den lilla människan tycks behöva ett nytt förhållningssätt till en massa grejor. Tex vad som är rationellt eller effektivt. När vi nu ser vad som händer så tycker jag att det lilla dumma mänskliga Åsa-Nisse perspektivet hela tiden stärks. Många har inbillat sig att någon annan kan sköta det tråkiga jobbiga, nu ser vi hur det går med den saken. Och det är precis vad jag insåg när jag mer och mer blev dum för kanske 20 år sen, det rationella är så rationell att tillslut blir inget kvar. Grejen tycks vara att det som folk upplever som rationellt är rationellt för org men inte för människor. För oss blir det istället oändligt dyrt och sen blir vi av med allt. Äg inget och…Det är ett fint ställe man har hamnat på.

            Så rationellt är DET. Det kan preci lika gärna vara maximalt rationellt för en människa som man jobbar med något i Afrika eller Pakistan det går inte att avgöra med de vanliga måttstockarna. Det rör sig om en helt annan kalkyl. 🤩👍🇸🇪

            Liked by 2 people

    • Antingen utvisar, eller visar in i finkan. Eller något däremellan. Eller rent av både och.

      Like

  3. Här kommer det nya, bra jobb åt fler små flickor i hästsvans som har klätt ut sig till poliser:

    Ett nytt lagförslag från EU-kommissionen, som syftar till att göra fordonsindustrin mer hållbar, oroar många svenska bilentusiaster. Implementeras lagen kan det betyda att hundratusentals måste skrota sina veteranbilar.

    “Även Motorhistoriska Riksförbundet protesterar där Jan Tägt, sakkunnig fordon och regelverk, menar att EU-kommissionen försöker få det till att det pågår en stor illegal verksamhet och handel med delar till veteranbilar.”

    https://samnytt.nu/eu-lag-kan-tvinga-svenskar-att-skrota-bilen

    Jag kan redan nu se hur hela insatsgrupper jagar gubbar med veteranbilar gömda i garaget. Hundratals små töser som “kartlägger nätverk”, dvs. gubbar som köper och säljer delar till gamla bilar.

    A lär hamna i bunkern på Kumla….

    Liked by 2 people

  4. Felsökningskapsman

    HUR SKA MAN RATIONALISERA?

    Så mycket information att ta in!

    Man måste fokusera….

    Samtidigt – en liten malande magkänsla

    om någon detalj. Kanske kvinnligt…..

    Like

    • Ska jag svara lika kryptiskt så har vi en finer kommunikation sedan!

      Jag ser detta ställe som ett utvecklingslaboratorium, experiment, lite glasrör med bubblande vätskor rök och grejor, inte färdiga säljbara produkter. Kan det hälpa dig tror du?🙂

      Like

  5. “Det var sant för vikingarna i Östeuropa, för de portugisiska globala nätet av handelsstationer, för spanjorerna i Sydamerika, för de engelska och holländska ostindiska kompanierna och senare för Storbritanniens och Frankrikes kolonialisering av framför allt Afrika.”

    Och Tempelriddarna, under hela den härliga, heliga vägen till och från Jerusalem och allt däremellan. Or so they say. Det krävs något mer än flax för pax.

    Liked by 1 person

  6. En åhör ånyo Raik Garves berättelse om Tavistock Institute och dess, enligt honom, målsättning (som länkades här på forumet 220606):

    Att införa en världsregering, och medlet för detta är bl a att befordra en ny människotyp (konsument; slavmentalitet), begå genocid mot den vita rasen (och här slutar väl de flesta att lyssna, om de till äventyrs någonsin skulle nalkas slik information) och kvinnlig ‘frigörelse’ (sexuell revolution; familjeupplösning). Tja, varför inte… Tavistock Institute sägs ha varit centrum för brittisk opinionsbildning under Andra världskriget och finns idag representerat även i USA, medan huvudkontoret är kvar i London. De tycks befatta sig med organisationer, ledarskap och social ingenjörskonst, opinionsbildning och väl en gnutta psykoterapi.

    Liked by 1 person

  7. En tar ett break i styrke träningen, för ett till känna giv ande: en kommer härmed ut som elallergisk, transgender, vegansk klimataktivistisk muslimsk same med indianskt negerblod, med komplex PTSD efter livslång traumatisering genom det patriarkala, kolonialt vithetsprivilegierade, antisemitiska köttberget Orvar. Så var det sagt. Tebax ti träningen, så att en bygger styrka i kampen mot förtrycket.

    Liked by 1 person

Leave a comment



Design a site like this with WordPress.com
Get started