Söndagskrönika: Ukrainsk nationalism

Om du föredrar att lyssna framför att läsa, varsågod: När påven den 10 mars i år sa att Ukraina för att spara människoliv borde ha modet att hissa vit flagg och förhandla fylldes ukrainska sociala medier av upprörda protester. En rektor i Kiev frågade om påven bara var okunnig eller en cynisk kuppmakare. Zelensky tackade […]

Söndagskrönika: Ukrainsk nationalism

5 responses to “Söndagskrönika: Ukrainsk nationalism”

  1. Lillefar har åter vunnit presidentvalet genom överväldigande popularitet bland ryssarna, och Påven sägs ha framfört sina lyckönskningar. Men i GP-ledarnas och debattartiklarnas kommentarsfält är det ständiga, hycklande brösttoner om att minsann störta Putin och öka demokratin i Ryssland – utan tillstymmelsen till insikt om deras självmotsägelser. Och utan en kommentar om censuren och polisrazziorna i Europa, eller amerikanska delstaters antikonstitutionella inskränkningar av yttrandefriheten.

    Like

    • “Men i GP-ledarnas och debattartiklarnas kommentarsfält är det ständiga, hycklande brösttoner om att minsann störta Putin och öka demokratin i Ryssland – utan tillstymmelsen till insikt om deras självmotsägelser. Och utan en kommentar om censuren och polisrazziorna i Europa”

      Det är bortom absurt. Svaret på all kritik är att det är värre i Ryssland.

      T.ex kan man nu i Tyskland åka in på kåken i 3 år bara för att man sätter upp bokstaven “Z”. Men det spelar ingen roll, för det är värre i Ryssland. Påstår de.

      Sen ska vi offra allt för att försvara demokratin i ett land som har förbjudit i princip hela oppositionen och ställt in alla val. För det är värre i Ryssland. Påstår de….

      Och det absolut kryllar av öppna nazister i Ukrainas väpnade styrkor, men det är ryssarna som är fascister. Påstår de…

      Men den nakna sanningen är att det funkar. Vilket rimligen betyder att det går att lura i folk precis vad som helst.

      Liked by 2 people

      • Man kan väl också läsa ut något av hur uppslutningen kring nationalism ser ut även här, när det istället är påbjudet. Det är troligen därför många är rabiata Putinhatare, den enda godkända ventilen. När trycket från USA tillslut lättar, så kommer en nationalismvåg och motreaktion mot sjukligheterna och religionen tillbaka?

        Like

Leave a comment



Design a site like this with WordPress.com
Get started