Vilka är krafterna som styr oss?

I denna artikel av Julia Caesar beskrivs gnosticismen på ett helt annat sätt än av till exempel James Lindsay. Detta visar kanske på riskerna med att återanvända etablerade begrepp.

Via vårt medvetande är vi delaktiga i den gudomliga intelligens som finns i naturen. Men kan vårt naturliga sinne infiltreras och tas över av främmande tänkande? Ett slags tankevirus som får oss att leva i en simulering, inte i verkligheten – utan att vi ens märker det? Inte ens människor som stora delar av sin […]

Vilka är krafterna som styr oss?

78 responses to “Vilka är krafterna som styr oss?”

  1. “I tiotusentals år har människan sett naturen som besjälad och sig själv som en del av den”

    Den store, fule ledarfisken styr fisken som är beige, gälad.

    /Piggvar Ulkersson

    Like

  2. Ja youtube (de asen) styr mitt nyhetsflöde, och det dyker upp en massa kanaler jag ej sett förr, en heter CRUX, och den låtsas som så ofta vara neutral, men likt det jag tittar på nu, ABC News, när den israeliska kommunikationsofficeren från IDF talar om muhammedanernas övergrepp så visas hur Gaza bombas vid sidan av, så visar sig CRUX ägas av CNN och visas i Indien och UAE. Hur som helst, jag vet inte hur det är med er, när jag ser hysteriska kvinnor i Gaza så får det inte den önskade effekten.

    Like

  3. Dag 171, Elijah och Elisha, det gäller att hålla tungan rätt i mun, och dagens psalm var nummer 69:

    22 May the table set before them become a snare;
    may it become retribution and[b] a trap.
    23 May their eyes be darkened so they cannot see,
    and their backs be bent forever.
    24 Pour out your wrath on them;
    let your fierce anger overtake them.
    25 May their place be deserted;
    let there be no one to dwell in their tents.
    26 For they persecute those you wound
    and talk about the pain of those you hurt.
    27 Charge them with crime upon crime;
    do not let them share in your salvation.
    28 May they be blotted out of the book of life
    and not be listed with the righteous.

    Like

    • Detta ser ut som om det skulle kunna ligga en bit ifrån det Jesus förkunnade. Finns det exempel på när Jesus sa något i linje med detta?

      Like

      • Denna kanske oskyldiga fråga tror jag är roten till allt ont, det är så vi är uppfostrade, DDR-vällingen, jag har noterat det i det innersta av MartinA och US, och har förstås en rejäl dos själv, det är inte så mycket att vi är sekulärt indoktrinerade utan mer att vi har internaliserat en socialistisk version av Bibeln, och därmed, eftersom Bibeln var vår kulturs centrum, alla bär en socialistisk kärna, och i den lån vi inte gör det, så rör vi oss ofelbart bort från västerlandets vänsterliberala konsensus. Det jag dock insett är att även rasister som MartinA och US har matats med denna DDR-välling, det är deras egentliga kärna. Jag tror alla moraliska felslut som är regel idag springer ur detta, det kristalliseras förstås nu i konflikten muslimer mot judar och kristna, det mest basala, man tar parti för “en svagare part”, istället för den part som följer Gud och godheten, mot ondskan.

        Jag är ju matad med samma välling men har tydligen på egen hand lyckats göra mig av med mer än de flesta, Larry har förstås hjälpt till, och nu försöker jag på egen hand förstå Bibeln då inga institutioner verkar finnas som kan hjälpa, möjligen den katolska kyrkan, men i Sverige är jag tveksam, och kyrkan i Malmö är horribel. Så en sak som
        förvånat mig när jag följer Bibeln i en podd med en katolsk präst är hur mycket fokus som läggs på att Bibeln är ett, och att händelser i GT hänger ihop med och förebådar NT, Jesus är dess naturliga följd för att Gud skall kunna nå fler, inte ett avbräck eller en ny riktning, som man matats med i Sverige.

        Detta kan utvecklas mycket mer, jag tror socialisterna 1789 visste exakt vad de gjorde, och även senare kommunisterna, när de angrep kristendomen, och vi är dess frukt, man kom på ett sätt att vrida budskapet, först slå in en kil mellan NT och GT, och sedan inbilla folk att Jesus på något sätt är utan ankare och sedan helt ta över med ett perverterat budskap, där så klart judehatet är en del men bara en del.

        Scott Adams sa något intressant i sin senaste 2259, nämligen att Ryssland kommer att bli USAs viktigaste allierade, för man har förhindrat muslimsk massinvandring, han menar att Europa är förlorat pga muslimerna. Detta är ju också intressant då folk som US och MartinA förespråkar eftergiftspolitik gentemot muslimerna, och till och med hanrejeri, man skall be om att få dhimmi-status, samtidigt som de är pro-Ryssland. Jag tror deras position beror på DDR-vällingen och UHs fråga.

        Like

        • “Denna kanske oskyldiga fråga tror jag är roten till allt ont, det är så vi är uppfostrade, DDR-vällingen”

          Ja, kanske. Det relativt lilla jag själv tagit del av bibeln ger hittills bilden att det finns en skillnad mellan NT och GT som bl.a. verkar framkomma i Jesus sammanfattning av budorden (det dubbla kärleksbudet) vilken pekar på en inriktning som åtminstone i viss mån drar åt ett annat håll än det du här citerade.

          Men jag har själv inte fördjupat mig varför mycket av det som skapat min bild av detta förmedlats av sådana som troligen ätit DDR-välling. Det var därför jag ville ha fler exempel.

          Like

            • Nej, det är kort.

              “Dubbla kärleksbudet är inom kristendomen Jesus sammanfattning av Tio Guds bud.[1] Det återges i Lukasevangeliet, Luk 10:27:

              Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.”

              Wikipedia

              Like

              • Det här visar ju bara hur socialismen har perverterat den rena läran. Det där är ju inte och kan inte anses vara en sammanfattning av Tio Guds Bud. Det som är motsvarigheten till Tio Guds Bud i NT är i stället bergspredikan. Det är allmänt känt.

                Like

          • Men här skärper han det snarare:

            Äktenskap och skilsmässa
            101Sedan bröt han upp därifrån och kom till den del av Judeen som ligger på andra sidan Jordan. Folk samlades kring honom igen, och som vanligt undervisade han dem. 2Då kom några fariseer fram, och för att sätta honom på prov frågade de: ”Är det tillåtet för en man att skilja sig från sin hustru?” 3Han sade: ”Vilka bestämmelser har Mose gett er?” 4De svarade: ”Mose tillåter att man skriver ett skilsmässobrev och skiljer sig.” 5Jesus sade: ”Ja, därför att ni är förstockade skrev han denna bestämmelse. 6Men vid skapelsen gjorde Gud dem till man och kvinna. 7Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, 8och de två skall bli ett. De är inte längre två utan ett. 9Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.” 10När de kom hem frågade lärjungarna honom på nytt om detta. 11Han svarade: ”Den som skiljer sig från sin hustru och gifter om sig är en äktenskapsbrytare, 12och om hon skiljer sig från sin man och gifter om sig är hon en äktenskapsbryterska.”

            Liked by 2 people

            • eller här:

              Förförelser
              42Den som förleder en av dessa små som tror, för honom vore det bättre att ha kastats till havets botten med en kvarnsten om halsen. 43Om din hand förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad än att ha bägge händerna i behåll och hamna i helvetet, i den eld som aldrig slocknar. 45Om din fot förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet ofärdig än att ha bägge fötterna i behåll och kastas i helvetet. 47Om ditt öga förleder dig, så riv ut det. Det är bättre för dig att gå in i Guds rike enögd än att ha bägge ögonen i behåll och kastas i helvetet, 48där maskarna inte dör och elden inte släcks. 49Ty alla skall saltas med eld. 50Salt är bra att ha. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall ni få det salt igen? Bevara er sälta och håll fred med varandra.”

              Liked by 1 person

  4. De judehatande vinklarna är ju “subtila” i bevakningen, för alla andra, muhammedanerna inte minst, så letar man upp offer och gör snyftreportage, för judarna så har man militärer och vänder skuldbördan, det är Israels fel att man lät de oregerliga men snälla muhammedanerna att göra detta, vi lever med en sinnessjuk och anti-Biblisk samhällsbeskrivning, eller så talar man om
    gisslan, inte för med fokus på den helt nya nivån av barbari, inte ens nazisterna prålade med sina mord, utan för att visa judars hjärtlöshet: se de bryr sig inte om sina egna ens.

    Bitte censurerade mig igår men jag tror det är fundamentalt att man fått folk att fokusera på den som kan porträtteras som svag, svaghet ger sedan rätt, och till sist rätt till ondska, istället för att titta på vem som gör ont, och vem
    som gör gott, efter förmåga. Hade inte muslinerna varit så usla så hade de självklart dödat alla judar och försökt ta över Europa med styrka, inte svaghet.

    Och vi underhåller muslimhanrejer, gudars.

    Like

    • Jag följer inte “bevakningen”, inser inte vad det skulle ge mig. Likväl snappade jag upp att Israel tydligen har ställt ett ultimatum: Ström och vatten släpps åter på först när alla som hålls gisslan har släppts. Utmärkt och självklart, men naturligtvis inte en praktisk lösning på det egentliga problemet, utan bara på det propagandistiska.

      Like

      • Jag tror det är avgörande för vår civilisation på ett sätt Ukraina inte är det, jag läste precis att man kräver att 1miljon människor i Gaza flyttar sig söderöver. Det verkar som om min känsla med Dark City stämmer, man skall bygga om Gaza

        Like

        • Perspektivet, säger att Israel org och Hamas org nu kommer att ta ett stort öka-kliv, och båda kanske kan unna sig en bit tårta och beundra varandra?

          När jag tidigare frågat mussar om judarna, så brukade de säga att judarna är det inget fel med utan det är staten/apparaten Israel (org) som är ett svin.
          Ingen jag talat med har dragit judarna över samma kam.
          Kanske kan de se Perspektivet??
          De har sagt samma om IS (org) som de hatat långt värre än Israel org.

          På mig verkar det som att org’s potentiellt är fullständigt livsfarliga för människor.

          Liked by 1 person

            • Cut the crap C. Jag testar Perspektivet org. Och i detta fall de som jag för länge sedan talat med.
              Det talar för att Hamas org sysslar med samma som alla(?) org, att kapa hjärnor.
              Jag experimenterar med att frigöra min skalle från detta, och kommer att finjustera vartefter det mera sanna visar sig. Ta det bara lugnt.👍🤩🇸🇪

              Liked by 1 person

    • “..det är Israels fel..” Såklart att media vänder på det men i förhållande till sig själva visste judarna utgångspunkterna och ur det perspektivet lät de detta hända. Gång på gång, för lite för sent, i hopp för vissa att något mirakulöst ska hända som löser situationen utan ingrepp men till vinning för andra.
      Är det något som i modern tid utmärker främst den kristna världen är det motståndet att agera för att freda sig själv.

      Vad man hade med sig under medeltiden när muslimerna slogs tillbaka var till del en uppfattning om trogna vs otrogna, det vill säga renhet vs orenhet, vilket också utmärkte muslimerna men självklart också en annan koppling till jorden och historien. Kristendomen har i stort släppt distinktionen mellan trogen/otrogen vilket är bra då den är idiotisk, men inte placerat något annat kriterie eller mekanism för att särskilja. Kristendomens gränser mot andra religioner är otydliga eller ibland ickeexisterande, perforerade eller borttagna till stor del av Kristi lära självt.

      Korsriddarna som du ofta lyfter fram som förkämpar för kristna stred, efter vad jag förstår, mindre för kristendomen och det egna i sig och mer för löftet om personlig frälsning. De är alltså i den meningen negativa inte så attraktiva exempel.

      Like

      • Du berättar om din egen fantasi om kristendomen, det är helt enkelt socialism, du talar med munnen full av DDR-välling.

        Like

        • Jag uppfattar att begreppsparet trogna/otrogna har en ontologisk, begränsande betydelser. Begränsningen består i en låsning i dogmatisk, bokstavstroende hänseende som hämmar. Om det stämmer har det kristna västs framgångar efter att trogen/ otrogen tonats ned delvis varit beroende av en lösare och kreativare hållning till doktrinen, på bekostnad av tydligheten mot densamma.

          Like

      • Om man inte kämpar för att göra det rätta återstår att vara någons legosolsat, mot ersättning. Ni liberaler kan inte svara på varifrån intresset för något alls kommer.

        Like

  5. Får se om denna kommer med:

    Får jag tipsa Patrik om detta

    Click to access Mandate%20for%20the%20FF55%20one-off%20exercise.pdf

    ESG verkar väldigt tråkigt men om man orkar kan man konkludera att detta är en planekonomisk revolution medelst fascism. Det finns många dokument att läsa på EBA och ECB om detta och det är inte så svårläst för man har ännu inte klurat ut detaljerna, det ålägger man bankerna, som skall säkra att deras kunder, dvs alla företag i Europa och alla med lån, drar sitt strå till stacken till ”fit for 55”, dvs att CO2-emissionen faller med 55% till 2030. Detta är kommunism med andra metoder, man använder bankerna, och säger rent ut att politiska beslut inte räcker, bankerna skall genomtvinga detta. Så långt är det konkret endast för E, Environment, men med det på plats kan man lätt föreställa sig vad som komma skall med S, Social, och G, Governance.

    PS: Jag tror att tala om WEF här är exakt vad de vill, det placerar det i foliehattskategorin även om det är sant, och gör konkret motstånd omöjligt.

    Detta är vår tids kommunism och fascism som nu rullas ut. Jag rekommenderar alla att sätta sig in i det, det är konstruerat för motsatsen

    Liked by 1 person

  6. Angående .org:

    Jag tror att Birgitta gör ett misstag här, ”Sverige” är inte en användbar abstraktionsnivå, utan vi har sedan länge socialistisk demokratur, ett politikervälde som låtsas vara demokratiskt, och jag tror att Birgitta måste vara mer specifik, vi måste alla vara mer specifika, Migrationsverket är bara ett verk, och om Ulf Kristersson ville, så skulle han kunna ändra på detta i ett huj, men han vill inte: Ulf Kristersson vill ha det så här. Just nu är det han som är den mest skyldiga till precis allt vi ser i Sverige för det är han som har makten, och har han det inte, så är det upp till honom att ändra det, annars hade ju Vilhelm Moberg rätt.

    Like

    • Denna kom med men inte den ovan, cui bono, verkligen. Jag tror det är en intellektuell barriär, det Bitte inte fattar tar hon bort. Halvbomsbarriären, nå det når hon inte, men en bom är det.

      Like

  7. »De tidiga människorna levde fredligt och jämbördigt

    Merparten av tiden på jorden anses människan ha levt fredligt och relativt jämbördigt. Det visar arkeologiska undersökningar, grottmålningar, konstföremål och andra lämningar ända från neolitisk tid (yngre stenålder) för 8’000 år sedan. Lämningarna visar att människorna som levde då hyllade livet och naturens mirakler. Även européer har haft ett förhållningssätt till naturen som något att vörda och leva i samklang med, inte som en resurs att exploatera. De producerade inga dödliga vapen, byggde inga fästningar.«

    Det här är ju helt enkelt inte alls sant. Jag har själv som barn lekt i fornborgar från just denna tid! Alla människor har i alla tider varit extremt våldsamma. De har levt av jakt, för vilket de förstås har producerat dödliga vapen. Nästan alla fornlämningar, också från stenåldern, består av dödliga vapen. Det är yxor, klubbor, spjutspetsar och pilspetsar för hela slanten. Vårt ansikte är utvecklat framför allt för att kunna tåla knytnävsslag.

    Denna vulgärrousseauism är mycket skadlig och farlig! I stället måste vi förstå våldets natur och drivkrafter, för vilket vi kanske kan använda René Girards lärdomar.

    Like

    • Ja gissa om det var våldsamt, vi ser ju hur det är om man ligger 40 IQ punkter lägre, och en chimpans kan rycka armarna av en människa

      Like

    • Allt vad jag hittills stött på tyder på att det förekom mycket våld på neolitisk tid och att det var just iom den neolitiska revolutionen det började. Innan dess verkar däremot människan levt väldigt mycket fredligare under lång tid.

      Like

      • Nej, du. Vapnen är äldre än så, från den mycket, mycket längre äldre stenåldern. Och titta bara på primaterna som lever omkring oss. De hör till de våldsammaste djuren! Och gnagarna, råttorna, som vi och de andra primaterna härstammar ifrån (en gemensam förfader till), är också förbannat våldsamma.

        Det finns ingen idealistisk guldålder i vår historia! Det är bara ett trick som folk hittar på för att tillåta sig att fördöma gångna tiders människor med orättvisa måttstockar där de låtsas att de själva minsann är lika goda och fina som de inbillade invånarna av denna imaginära tidsålder. Patetiskt, löjligt, barnsligt, eländigt, omoraliskt, förljuget, falskt, imbecillt.

        Like

  8. »Människorna började förneka att naturen är besjälad och uppleva sig själva som separerade från naturen och omvärlden. Att se naturen som besjälad, att varje livsform har en mening, är idag ett ovanligt synsätt som vetenskapen och många andra fnyser åt och som garanterat belönas med en foliehatt. Istället för vår ursprungliga närhet till naturen, till fred och jämbördighet har vi låtit en dominanskultur växa fram, en samhällsstruktur som är hierarkisk och byggd på våld och tvång snarare än samarbete och partnerskap. Människan har avskilt sig från naturen och mysterierna. Men vad var det som fick oss att göra det?«

    Min fetstil. Det vi ser här är, föreställer jag mig, en allvarlig filosofisk förvirring som också har skapats avsiktligt av Upplysningsmännen och idealisterna. Vi har förlorat språket att beskriva någon annan världsåskådning än den idealistiska.

    Vi ser här hur Julia Caesar famlar efter animism och panteism i avsaknad, eller saknad, av den sunda kristna monoteismen, som förvisso har vissa gemensamma drag med dessa primitiva läror. Det är Gud som är överallt, som är Sanningen. Men det är en sammanhängande helhet och inte, som i animismen, en annan ande i var del, och Han är dold bortom våra sinnen och inte direkt påtaglig och närvarande som i panteismen. Inom kristendomen är människan bra nog, henne saknas inget. När vi bearbetar naturen i gruvor, vid jakt eller lantbruk skadar vi inte Gud, utan får i stället Guds understöd och bistånd; det är hans gåvor vi skördar. Därför går det inte att så enkelt säga: »Lev i samklang med naturen i palestinaschal och spetsstövlar och plyschpyjamas«. Den inställningen bygger på en lögn, i värsta fall en livslögn. Och Sanningen kommer att tränga sig på och störa festen.

    Om vi så går vidare till det fetstilta, så ser det ju ut som en naiv och spontan beskrivning av motsättningen mellan det jag brukar kalla totalitarismen och konfederalismen. Återigen ser vi att totalitarismen är idealismens inställning till politiken och makten, där socialismen alltid segrar över liberalimsen i den interna striden, medan konfederalismen är det sanna kristna samhället uppbyggt från människan uppåt. Det upplyftande är förstås att detta måste betraktas som ett exempel på just att Sanningen alltid tränger sig fram och igenom, även till dem som saknar den filosofiska förmågan att uttrycka henne klart och entydigt.

    Like

  9. Med arkont avses uppenbarligen ungefär det som hos Richard Dawkins kallas mem. Att tala om arkontiska virus är onekligen prägnantare och stiligare än att tala om memetiska dito eller bara memer. Men man måste akta sig för att förledas av de polyteistiska grekerna att betrakta dem som något slags fixa identiteter och personligheter. det mystiska leder oss inte vidare mot sanning, rätt och liv.

    Like

  10. Det är svårt att tro på någotdera av detta.

    Jag har faktiskt talat personligen med en person som var närvarande som värnpliktig soldat vid en av dessa massakrer. Vi gick inte in på detaljer, men han menade att rapporterna i pressen var grovt överdrivna och soldaterna placerades i en omöjlig situation av såväl sitt befäl som av invånarna i lägren. Det kan delvis ha varit en blandning av panik och nödvärn.

    Vi får inte förledas att fatta beslut på grund av obekräftade sensationsrapporter.

    Like

    • Jag tänker tvärtom, IS gjorde sådant, och liknande har hänt många gånger, och vi har bestialiska människor (odjur är bättre) i Sverige också. Jag har sett bilder på döda spädbarn, det är helt enkelt i linje med sanningen, även om vissa detaljer är fel. Muslimerna har arméer för att angripa civila, inte militära mål, de var kanske modiga på Saladins tid men idag så fokuserar de på att döda de som inte kan försvara sig, eller gömma sig bakom dem.

      Like

      • Sociala media är rätt instruktivt då HAMAS lägger upp mord och kidnappningsvideos som sedan sprids, det är odjur som måste utrotas.

        Like

  11. BLODSHÄMND, hederskultur, klaner.
    Ibland retorik. Ibland bitter verklighet.

    Såklart anledningen till att det skär sig
    så totalt i våra länder i och med migrationen
    från Mellanöstern.

    Och hämnden slår brett mot hela klanen.

    I Mellanöstern – så ock i Sverige.

    Like

    • Vet inte vad relevansen av denna kommentar är, infantil eller värre. Det handlar helt enkelt om att den muslimska världen som helhet samarbetar för att utplåna alla judar (de muslimer som är emot detta är som dronten, ingen har sett till dem sen Kapten Svartskäggs tid) och att Israel måste göra något åt det. Alla länderna runt Israel samarbetar, men fegt så klart, som vanligt.

      Like

  12. Jag fann artikeln spretig, det ligger nog något i det, och det hade varit intressant att läsa de gnostiska texterna själv.

    Scott Adams nämnde att en kvantdator löst ett problem minns ej men något i stil med en bilhon gånger snabbare än den snabbaste superdator, sen lägger man det till Musks robot, och till en AI sen har vi kanske något läskigt.

    Liked by 1 person

  13. “Han söker den felande pusselbiten hos gnostikerna och ”den mest censurerade kunskap som någonsin har funnits på den här planeten” (den amerikanske mytologiforskaren John Lamb Lash).”

    Artikelförfattaren verkar vara gnostiker. Dessa gnostiker varnade för kristendomen och blev därför dödade, ergo kristendomen=ondskan, som vill dölja sitt värv. De varnade också för Arkonter, tankevirus.

    Utifrån en kristen utgångspunkt ter sig detta som en dubbel ondska, det vill säga först det som förledde gnostikerna som i sin tur identifierade en ondska annan än kristendomen, Arkonterna, eller att gnostikerna var ansatta just av Arkonter och därför avfällingar.
    Gnostikerna, antar jag, kunde se på kristna på liknande sätt.
    Ondska uppträder i många former.

    Like

Leave a comment



Design a site like this with WordPress.com
Get started