Hur starkt är USA?

USA:s svaghet förbises av investeringsanalytiker

Översättning av en artikel av Paul Craig Roberts.

USA har flyttat sin tillverkningsindustri utomlands och är därför importberoende. Washington har också gjort dollarn till ett utrikespolitiskt instrument, vilket har fått utländska centralbanker att sluta hålla dollar som reserv. Följden är att USA för att finansiera sitt handels- och budgetunderskott har en ökande skuldsättning, men ett krympande utbud av kunder för denna skuldsättning. Antingen måste Federal Reserve monetarisera skulden eller också kommer räntorna att stiga.

Notera också att det verkar som om det kommer att ske en stor utvidgning av BRICS om cirka fyra månader. Argentina, Egypten, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har inbjudits att gå med. Jag antager att ryssarna har det diplomatiska förnuftet att inte bjuda in någon om de inte vet att de kommer att acceptera. Annars kommer Ryssland att ha lagt upp för alla Västmediers rubrik: »Land X tackar nej till Rysslands inbjudan«.

I ett svidande slag mot Washington, som markerar petrodollarns upphörande, sade den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan: »de speciella, strategiska relationerna med BRICS-länderna främjar gemensamma principer, viktigast av allt den fasta tron på principen om respekt för suveränitet, oberoende och icke-inblandning i interna angelägenheter«.

BRICS utvidgning kommer att göra de två största sydamerikanska länderna till medlemmar, och med Saudiarabien, Iran och Förenade Arabemiraten går nästan hela Mellanösterns oljeproduktion in i den ryska organisationen, vilken tillsammans med Rysslands i stort sett utgör hela världens oljeförsörjning. Egypten sitter på Suezkanalen. Kina och Indien är redan medlemmar och täcker tillsammans den största delen av Asien. Detta innebär för mig på att den amerikanska dollarn är på väg mot problem och kommer att behöva räntestöd. Om dollarn förlorar i värde kommer importkostnaderna att driva upp den amerikanska inflationen avsevärt. Den värsta inflationen orsakas alltid av valutaförsvagningar. Guldinvesteringar är mycket vettiga för amerikaner, förutsatt att de kriminella i Washington som styr oss inte konfiskerar dem.

Tänk också på att anklagelserna mot president Trump är helt falska. Om vit-hatande svarta demokratiska åklagare och vit-hatande svarta demokratiska juryer fäller hr Trump för dessa falska anklagelser, kan det leda till politisk omvälvning. Om amerikanerna helt enkelt accepterar den falska domen mot en amerikansk president, kommer de att falla ned i tyranni och ingen tillgång kommer att vara säker.

Den verkliga amerikanska situationen kan skilja sig avsevärt från vad Wall Street tror. Dollarproblem kan göra USA:s investeringsklimat osäkert, och om vi tager hänsyn till de extrema ansträngningar som görs av Biden-regimen, amerikanska universitet, offentliga skolstyrelser och Woke-media och företag, som Disney, BlackRock, Starbucks och Budweiser, för att demonisera vita amerikaner och ge vita amerikanska barn rasskuld, kan USA vara den farligaste platsen på jorden för vita människor, farligare än till och med Sydafrika och Zimbabwe. Det verkar faktiskt som om vissa amerikanska städer redan är det.

Det är inte bara de vitas förtroende och liv som står på spel. Det är även amerikanernas medborgerliga frihet. Amerikanska juristutbildningar är i händerna på Woke-ideologer som vill »återerövra Amerika från konstitutionalismen«. Juridiska fakulteter som Harvard och Yale lär ut att den amerikanska konstitutionen är odemokratisk och rasistisk och bör överges. Under den Woke-regim som juristskolorna och New York Times har för avsikt att införa skulle endast Woke och »officiella offer« ha rättigheter.

Ingenting av denna verklighet är inräknade i Wall Streets värld eller aktie- och obligationsmarknadsvärderingar.


40 responses to “Hur starkt är USA?”

  1. Ändå, uppfattar jag, så saknar resten av världen oberoende gentemot USA, vad blir det av Kina utan den USA-drivna tillväxten? Jag kan ta fel. Jag vet heller inte varför det skulle vara så svårt att börja tillverka saker i USA igen.

    Jag gissar på något tredje vi inte tänkt på, ser man på mina usla aktieinvesteringar så har ju globalfonder gått upp, Sverige går ju dåligt i jämförelse, vi devalverar ju också, marknaden för kebabteknik är mättad, och i USA har några få teknikbolag en skrämmande stor andel av uppgången. Buffets överlägset största aktieinvestering är ändå Apple, över 40%.

    Ekonomisk utveckling är ändå till stor del när någon kommer med något nytt, och kan någon peka på något nytt som inte kommit ur väst och USA?

    Like

      • Nej jag har funderat för lite över det, det är ju ett relativt spel med ett absolut i botten.

        Like

        • Han förnekar inte Apple, men vad händer när det breda kundunderlaget och infrastrukturen och energiförsörjningen och rättssäkerheten samtidigt faller bort?

          Kinas ekonomi mäts utan alla dessa faktorer.

          Like

          • “Han förnekar inte Apple”

            Jag är insatt i bolaget Apple och det är helt uppenbart att det lever på övertid. Huawei var definitivt på väg att gå om i flera marknader när USA införde hårda sanktioner mot dem för några år sen (2019, om jag minns rätt). Det var en massa olika åtgärder, men i huvudsak innebar det begränsningar vad gäller att köpa avancerade halvledare.

            Men precis som vi har sett i fallet Ryssland, har sanktionerna på ganska kort tid resulterat i domestik tillverkningskapacitet. Huawei kom ut för någon månad sen och berättade att de nu har skapat egna fabriker för avancerade chips (de som behövs i 5 G telefoner) och vi har sen nästan direkt sett en stor ökning av deras marknadsandelar vad gäller smartphones i Kina.

            Min hyggligt kvalificerade gissning är att de kommer att krossa Apple i Kina under nästa år, kanske redan under sista kvartalet i år.

            Samma lär hända med Nvidia på lite sikt, för även där har USA infört mycket omfattande sanktioner som resulterar i extremt intensiva åtgärder i Kina för att skapa egen produktionskapacitet. Det är redan i full gång, men om det tar 6 månader eller 6 år är svårt att veta.

            Like

      • Under petrodollarn har USA till stor del levt på att exportera dollar. De har kunnat köra enorma underskott under lång tid, för att övriga världen i princip var tvingade att ha stora reserver i dollar.

        Detta system är nu på väg bort och USA försöker tydligen att ersätta det med hårdare beskattning av de länder man fortfarande kontrollerar. Det är i princip ren stöld och utpressning. Man tvingar länder att köpa helt extremt överprisatt energi (t.ex LNG) och lika överprisatta vapen från USA. Samtidigt tar man över stora delar av deras produktionsapparat.

        Det är nu en enorm byggboom vad gäller industrifastigheter i USA. Den tunga industrin i EU flyttas dit och man har liknade avsikter vad gäller sina “allierade” i Asien. T.ex håller man på för fullt med att framtvinga flytt av tillverkning av halvledare till USA, med den vanliga blandningen av sanktioner och handelshinder.

        Kommer detta, kombinerat med höga räntor, att räcka för att dollarn ska behålla sin dominanta position? Kanske, vi får se. Men något som är helt glasklart är att vi i Europa kommer bli totalt utplundrade. Det går fort, i länder som UK, Tyskland och Sverige är stora delar av medelklassen på väg mot fattigdom inom kort.

        Liked by 2 people

  2. Kinas och EU:s ekonomier är ungefär lika stora men Kinas går väl inte riktigt som tåget längre som tidigare.
    USA.s ekonomi är dubbelt så stor som var och en av dessa respektive länders.
    USA har överskott av olja och är således inte beroende men vill ju sälja dyrt överskott vilket inte är så lätt då Ryssland, Saudi och Venezuela har billig olja i överflöd.
    Måste inte Sverige bita i det sura äpplet och gå med i euron? “Bricsdollar” verkar osäkert just nu.
    Guld kanske? Hur mycket fysiskt guld har Sverige hemma samt i Fort Knox?

    När det gäller USA så behöver vita inte i stort vara rädda för svarta då det finns sex gånger fler vita än svarta inom vilka det finns mycket stora grupper av välutbildade ” svarta” kvarteroner och oktoroner ( vilka oftast är mycket vackra) som inte beblandar sig med gangstrar och trash och som inte köper våldstanken mot vita. Det är faktiskt inte som i Sydafrika med få och sårbara vita och många svarta. Donald Trumps popularitet växer och om han får ha hälsan så är han en vinnare.
    Den vita eliten i form av kulturmarxister, wokegökar, marxistfeminister samt vidare BLM-ister måste ju förstå att man inte offrar sitt fosterlands välfärd och säkerhet genom att försöka strypa yttrandefriheten, varthän har lådan i Hyde Park Corner tagit vägen?
    Sanning, Liv och Rätt!

    Liked by 1 person

  3. »Den vita eliten i form av kulturmarxister, wokegökar, marxistfeminister samt vidare BLM-ister måste ju förstå att man inte offrar sitt fosterlands välfärd och säkerhet«

    Nej! När skall läxan läras?

    Liked by 1 person

    • I stålbadet, som garanterat kommer.
      Västvärlden kommer prövas tyvärr. Alla uppfinnare, alla ingenjörer och alla fabrikanter som byggde välståndet.
      Tyvärr lät dom avundsjuka socialister få härja fritt.
      Prislappen på den övningen kommer bli hög.
      Denna dag Smedjebackens hamn, Oxfilé toast, samt egen odlad sallad med olivolja och citron, nu en liten Whiskey och kikar på båtliv.
      Livet kan vara sämre, räknar på tillgångar och balansräkning, räcker det fram till pensionering?
      Fått nog av att betala skatt för vidriga socialisters våta drömmar.

      Liked by 3 people

  4. “Notera också att det verkar som om det kommer att ske en stor utvidgning av BRICS om cirka fyra månader.”

    We are all bricks in the Wall (Street)… And now some ‘jubeljoddel’:

    Like

  5. ”Jag antager att ryssarna har det diplomatiska förnuftet att inte bjuda in någon om de inte vet att de kommer att acceptera. Annars kommer Ryssland att ha lagt upp för alla Västmediers rubrik: »Land X tackar nej till Rysslands inbjudan«.”

    MSM-narrativet är så detached, så att verklighetens skeenden inte spelar någon roll för storyn.

    /Pigg Ment, Kalergimeter – för snabba brunskaleindikationer

    Liked by 2 people

  6. “Amy’s parents, Peter and Linda Biehl, fully supported the release of the murderers and were quite vocal about it too. Peter, in fact, shook their hands and stated: “The most important vehicle of reconciliation is open and honest dialogue. . . . We are here to reconcile a human life [that] was taken without an opportunity for dialogue. When we are finished with this process we must move forward with linked arms” (Wikipedia). Numerous articles were published praising Amy’s parents’ decision to forgive her daughter’s murderers appeared in both American and South African newspapers. One wonders how self-debased a father can get that he would shake the hands of those who stabbed and stoned to death his own daughter?!”

    Från UNZ: Detta är vad vi talar om. Jag tror inte att det är en extrem yttring bland vita kristna. Förlåtelsen framför allt. De verkar tacksamma över att dottern pinades, gängvåldtogs och mördades så att de fick möjlighet att förlåta svarta.

    Liked by 2 people

    • Det vi ser är ju hur liberalismen går ut på att kapa alla bindningar till andra människor och till sitt eget ursprung och historia. De här liberalerna betraktar sin dotter bara som en människa bland andra, precis som hennes mördare också är. Jonathan Haidt har undersökt och funnit denna liberala sjukdom.

      Att liberaler kallar sig kristna kan man inte göra mycket åt. Det betyder inte att det är meningsfullt att säga att liberalismen härstammar ur kristendomen.

      Like

      • Vem är de som tror sig kunna förlåta något sådant? Endast Gud förlåter. Att som människa tro att tro sig kunna förlåta är kanske den tydligaste aspekten av gnosticism.

        Liked by 1 person

      • “Att liberaler kallar sig kristna kan man inte göra mycket åt.”

        Eller judar. Kan man göra något åt det?

        Like

          • Men kanske en etnicitet… Varför är rasen en stötesten? Finns raser förresten?

            Like

            • Raser finns. Läste en bra artikel av Peter Frost om hur man bär sig mänskligt åt på detta område. Tyckte den var lite för teknisk för denna blogg. I princip går resonemanget ut på att jämförelser av antal lika/olika gener leder fel, eftersom signifikanta skillnader mellan populationer kan uttryckas med relativt få gener. Så alla dessa förment vetenskapliga studier som säger att inga raser finns är bara propaganda framtagen för att skydda en kollektiv externaliserad fantasi från uppenbara vardagliga observationer av Skapelsen.

              Liked by 1 person

  7. Nydanande

    är det inte ett annat ord för innovativt?

    Länder som stelnat. I clinch under sina konflikter.

    Man tänker såklart på vissa länder då. Men,
    kanske även Sverige.

    Hur fräscht är det att förpassa alla problem till
    årslånga utredningar?

    När det är TRAUMA ROOM ONE som gäller….!!

    Liked by 1 person

  8. Såg artikelingress i gårdagens lokalblaska YA att pojke i Sjöbo sköt lärare i ansiktet med pilbåge: “lindrig misshandel”… O-kej…

    Och nu i Asylsvenskan:

    “Flera bevis i en tysk utredning om sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 tyder på ukrainsk inblandning.

    Det skriver Der Spiegel, som har granskat utredningen tillsammans med den tyska tv-kanalen ZDF.”

    Like

    • Den oranges vithetsprivilegium är en dubbel black om foten.

      /Orangutango, den sociala apdansen

      Like

  9. They can’t handle the truth! Heck, they can’t even handle their lies.

    /Sitting Duck – I wear glasses, so you can’t kick me

    Liked by 1 person

Leave a comment



Design a site like this with WordPress.com
Get started