BRUCE CHARLTON: Duktiga Flickan-Syndromet

Jag uppmärksammades på denna gamla bloggpost, sedermera inkorporerad i nedan visade bok, av Eugyppius. Han gör i en Substackartikel en direkt koppling till halbomsfenomenet. Men låt oss börja med dr Charlton!

http://iqpersonalitygenius.blogspot.com/2013/07/the-head-girl-syndrome-opposite-of.html

Duktiga Flickan-syndromet — motsatsen till kreativt geni

Den ideala Duktiga Flickan är en allkonstnär: hon presterar extremt bra i alla skolämnen och har ett mycket högt betygsgenomsnitt. Hon är utmärkt i idrott och är kapten för alla de stora lagen. Hon är också söt, populär, sällskaplig och väluppfostrad.

Den Duktiga Flickan kommer förmodligen att lyckas bra i livet, i alla hänseenden som det innebär att lyckas bra (hon kommer att dragas till sådana aspekter av livet) — så hon kan, i vissa tider och på vissa platser, ingå ett bra äktenskap och bli en bra familjemedlem; i en annan tid och på en annan plats gå på ett högklassigt college och få ett högklassigt jobb — och utveckla en glamorös och infertil livsstil av »seriemonogami« med önskvärda partner. Men den Duktiga Flickan är inte, kan inte vara, ett kreativt geni.

Det moderna samhället drivs av Duktiga Flickor, av båda könen, och därför finns det ingen plats för det kreativa geniet. Moderna högskolor strävar efter att rekrytera Duktiga Flickor, liksom universiteten, vetenskapen, konsten, massmedierna, juristyrket, läkarkåren, medicinen och militären… Och i och med detta filtrerar de bort och utesluter kreativa genier.

Geniet är i stort sett allt det som den Duktiga Flickan inte är. Han är skev i sina förmågor — medan han verkligen är utmärkt på vissa saker eller kanske bara en sak, är han antingen hopplös på eller uttråkad av många andra. Han arbetar inte hårt under långa perioder med saker som han inte har lust med. Han kommer inte att dragas till livets prestigeområden, eller kan eller vill inte göra det nätverksarbete som krävs för att komma vidare.

Den Duktiga Flickan kan aldrig bli ett kreativt geni eftersom hon gör det som andra människor vill enligt de normer som de värderar högst. Hon kommer att arbeta hårdare och på en högre nivå för att göra det som det sociala trycket säger åt henne att göra — och hon kommer att göra detta enligt de sociala normer som råder, bara mer grundligt. Under tiden kommer det kreativa geniet att göra det han gör för att han måste göra det.

Den Duktiga Flickan kommer aldrig att vilja göra sig av med potentiellt mäktiga bundsförvanter. Samtidigt är det kreativa geniet likgiltig eller fientligt inställd till andras åsikter så länge han vet att han har rätt.

Det är bra att ha den Duktiga Flickan med sig, alla tycker att hon är underbar. Samtidigt är det kreativa geniet i bästa fall en person som delar åsikterna, starkt, i båda riktningarna — i värsta fall är han ofta en medlem i de besvärligas klubb.

Ju mer selektivt det sociala systemet är, desto mer tenderar det att privilegiera den Duktiga Flickan och eliminera det kreativa geniet.

Kommittéer, kollegiala granskningar, omröstningar — allt som kräver mellanmänsklig överenskommelse och samförstånd — kommer att gynna den Duktiga Flickan och utesluta det kreativa geniet. (Inte minst eftersom kommittéer bemannas av Duktiga Flickor av båda könen, som naturligtvis gynnar sin egen sort.)

Vi lever i de Duktiga Flickornas värld — vilket också är en värld där kreativa genier marginaliseras och åsidosätts till den grad att de blir nästan helt osynliga.

Vi skall i detta sammanhang kanske inte underskatta de krafter som via den ovan beskrivna mekanismen, som förstås alltid har funnits och verkat, har släpps fria i samhället genom de två processerna massutbildning och feminism.

Detta är boken till bloggen, skriven av Bruce G. Charlton och Edward Dutton:

Som blogginlägg: http://geniusfamine.blogspot.com/

På svenska Amazon: https://www.amazon.se/Genius-Famine-Edward-Dutton/dp/1908684607/


101 responses to “BRUCE CHARLTON: Duktiga Flickan-Syndromet”

    • Ja hela energikrisen är ju konstruerad av de styrande, när jag forskade i Japan så hade de redan flera försöksreaktorer, det är väldigt länge sedan.

      Liked by 2 people

      • Jag gjorde ju en del experiment i en av Japans mindre bridreaktorer, rätt mycket James Bond, ensam i strålningsslussen med två gigantiska runda dörrar, ensam inne i reaktorn när den körde.

        Liked by 1 person

        • Men MOX är inte breeder, eller hur? Breeder behövs, om jag inte tager miste, för att producera vapenplutonium. Kombinationen av båda måste ju vara perpetuem mobile. Dags att studera ryska?

          Like

          • Här ligger man och rätt trött på dessa egokära frågor, vad blir bättre av något du någonsin gjort?

            Kärnkraftverk blev en smula säkrare tackar som frågar, eller hade möjlighet att bli det om den teknik vi testade användes.

            Alltså, jag har tänkt skriva om hur folk mår och A verkar må dåligt och lever inte alls som han lär utan börjar uppvisa trolltendenser som verkar drivas av mindervärdeskomplex och fantasier av hur folk med viss högre utbildning eller meriter är funtade.

            Du kan lika gärna trolla Kirurgen om vad han gjorde för nytta när han opererade folk, du kan fråga den som skall operera dig för jag gissar att du hycklar när det gäller och inte fixar din tumör i “verkstaden”. Jag börjar tro att du ljuger, du berättar aldrig om saker du gör, eller skäms du?

            Liked by 1 person

            • Det var en helt ärlig fråga C. Jag är bara nyfiken på varför du var tvungen att fysiskt vara på plats, inne i ett sådant fanskap, muskedunder, helvetesmaskin. Det är inte någon negativ värdering! Minska fantasierna och gå på det du HAR!👍🙂

              Milda vänliga hälsningar!

              Like

              • Du tycker alltså att det hade varit naturligare att bara göra upp teorier vid skrivbordet, medan det är konstlat att observera sinnevärlden/meka i verkstaden?

                Like

              • Det är en fråga!!!! Inte ett argument!!👍🙂

                Like

              • Nej jag fick en summa, men jag undrade om de specifika detaljerna. Det förstår jag väl att summan är någon nytta. Ta kontroll över fantasierna och gå på det ni HAR istället. Tex en nyfiken fråga. Jag är ganska hårt insatt i tekniska grejor, så jag lär nog förstå.🙂

                Like

    • Ahh jag missförstod, det är tydligen en snabb MOX-reaktor så att man kan slå sönder fissionsprodukter med snabba neutroner, det är ju fantastiskt men hur kyls den, ett av problemen var förr att man kylde med flytande natrium, undrar om det är löst? Japan byggde ju en kommersiell snabb reaktor på 1300MW men det står stilla efter flera olyckor.

      Like

      • Konventionella MOX-reaktorer använder inte snabba neutroner så det verkar vara en sammanslagning av de två teknikerna.

        Men, kommer “miljö”-hysteriker nu att bli glada, så klart inte, de hatar helt enkelt teknik (utom just den de själva använder och ser framför sig), de vill helt enkelt tvinga folk in i en ogenomtänkt utopi (eller att folk inte finns) och jag är inte helt säker på hur vår vän As position skiljer sig från detta.

        Liked by 2 people

      • Ja det är flytande natrium, ja allt går väl att lösa men det är en delikat uppgift att städa upp radioaktivt läckande natrium:

        Men med detta och snart Thoriumreaktorer så har jorden energi för många tusen år, men detta vill de progressiva inte veta av, ser vi inte här de olika drivkrafterna, de vill helt enkelt ha makt, så att för dem så nådde civilisationen sin höjdpunkt med slaveriet, Gulag och när man piskade folk som släpade stenblock till pyramiderna, eller offrade folk på dem i Centralamerika.

        Liked by 1 person

  1. Lösningen på detta problem i mitt huvud verkar vara att jag inte värderar och bedömer saker efter den gängse skalan. Det genererar tex att titlar, välfärd, teknisk höjd, utblildning, intelligens, fackbegrepp och en massa annat är som luft i mitt huvud.

    Jag kan försöka beskriva med ett primitivt exempel: Jag betraktar tex fordonen från 60 talet som ganska fulländade och i sin enkelhet enormt raffinerade. Det finns detaljer att fila på som krocksäkerhet och lite annat men huvudsakligen bra. Utvecklingen har därefter gått emot mer teknisk höjd, vilket därmed i mitt vis att se det är i riktning sämre. Jag förstår att förändringen motiveras av olika saker däribland pengar. Jag kan inte hindra en sådan utveckling, även om jag ser den med avsmak. Däremot kan jag ju själv fortsätta njuta av perfektionen och välja det mera fantastiska. Höjden av raffinemang finns nu hela tiden, även om “state of the art” har flyttat sig till annan plats.

    Detta samhälle tycks syssla med att mer av någon ytligt konstaterad bra komponent genererar mer av bra. Och det håller inte jag med om. I min värld så kan tex utbildning precis lika gärna vara helt kass och även utmärkt bra. Det beror på. Visa mig en summa och jag ska säga om jag är imponerad. Det kanske är hela grejen med att jag till slut lyckades bli dum?

    Liked by 2 people

  2. Halbomsproblemet, har det något med Lennart Svan och Bosse Hansson att göra, måsskit? Eller Pelosis nudistkonvent. Hur orkar de, bögupptåg med knarkuteliggare i 80års ålder. Det var ju bara någon månad sen han på fyllan kraschade sin Porsche. Ser vi hör en del av problemet: ont krut förgås inte så lätt? Det är ju samma sak med Schwab och Rothschilds och Rockefellers och Soros och Gates, kan de inte bara chilla lite? Kan vi kalla det Jesus-Blofeld syndromet?

    Liked by 1 person

  3. Ja det är ju förmätet att peka ut sig själv som geni, men det jag kan notera är att beskrivningen stämmer läskigt bra in på mig, jag har enormt svårt att uppbåda intresse för saker där jag ser lösningen som bara ett antal mekaniska steg framåt. Detta är förstås delvis dumt för idéer dyker upp när man gör saker. Jag kan också notera vid en viss ålder att det är extremt sällsynt att folk av egen kraft tänker ut nya saker, aldrig tror jag är det vanliga och med det sätt samhället och företag är organiserade så blir ju nytänkare uppfattade som hot. Ray Dalio påstår sig ha byggt sin hedgefond runt att uppmuntra “thoughtful dissent” men är inte säker på
    att det stämmer.m, han har skrivit en bok om det, “Principles”, ej läst.

    Jag har ju nyligen lanserat en ny idé på jobbet, men är nu klokare och trots att den hade kunnat förbättra mycket så känner jag företagskulturens gravitation, så det flyger nog inte, för det ligger ju i sakens natur att om man har en helt ny idé så involverar det nog ofta också områden man inte har inflytande över.

    USA har ju ett system som bättre än många verkar kunna fånga nya idéer.

    Liked by 3 people

    • Hade. USA har som bekant fallit.

      Instämmer i ovanstående. Jag tror att Duttons och Charltons ordval »geni« kanske är avskräckande. Det är en personlighetstyp med en fördelning av både tur, tillfälle och förmåga, så att bara ett litet fåtal till slut identifieras som verkliga genier. Jag känner också mycket väl igen mig. Hög öppenhet, låg agreeableness, låg neuroticism, hög plikttrogenhet. En helt annan profil än den Duktiga Flickans.

      Jag minns de Duktiga Flickorna från skolan. De var naturliga samtalsparter, eftersom de och jag och min kompis var de enda med bra betyg. Men de var tråkiga, ständigt detta frågande, avvaktande ansikte. Där kom inget skämt, ingen originell tanke, utan bara på sin höjd upprapade plattityder, väl valda. Många förlorade sedan förmågan på gymnasiet/under puberteten. En som fick hoppa över en klass (jag förnekades samtidigt denna ynnest med motiveringen att jag redan hade ett år tillgodo genom att ha börjat tidigare) hoppade av och gick senare på komvux som en annan idiot. Kanske ett gott tecken, ingen äkta Duktig Flicka?

      I klassen under gick förresten en manlig Duktig Flicka. Hans föräldrar var lärare och det blev han också. Vi umgicks, av ovanstående skäl, men fan vad vi gick varandra på nerverna! Det gick ju att reta honom till vit glöd med bara lite intelligent trams! Särskilt när det, som oftast, visade sig att man hade rätt och han fel. Detta omnämns visst i artikeln ovan.

      Skall jag ändra »geni« till »genius«, är det mildare?

      Liked by 1 person

    • Min stresskollaps kom sig ju just av att inse något nytt i flera led och pga omständigheterna fick det stort genomslag på flera plan men det förläts aldrig, knivarna började slipas direkt bakom förhängena. Så nu för tiden ligger jag lågt och folk ser ner på mig.

      Liked by 1 person

  4. “Geniet är i stort sett allt det som den Duktiga Flickan inte är. Han är skev i sina förmågor — medan han verkligen är utmärkt på vissa saker eller kanske bara en sak, är han antingen hopplös på eller uttråkad av många andra. Han arbetar inte hårt under långa perioder med saker som han inte har lust med. Han kommer inte att dragas till livets prestigeområden, eller kan eller vill inte göra det nätverksarbete som krävs för att komma vidare.”

    Det stämmer väldigt bra på mig men anser mig inte vara ett geni eftersom jag inte är tillräckligt originell i mitt skapande.

    Liked by 2 people

  5. Idag spårade bloggen ur genom att genierna på bloggen började med att beskriva sina mentala förmågor och övriga kvaliteter. En underförstådd ömsesidig beundran kan anas.
    Man tar sig för pannan, det är ju bekräftelse som ni söker och är det inte just detta som Duktiga Flickan också söker: att bli bekräftad.
    Jag kan bidra till bekräftelsen genom att skriva att jag har förstått att ni är skärpta och jag tänker vidare att Jari Norvanto ler lite grand i mjugg när han läser dagens kommentarer och jag vågar nog påstå att den grabben har ordning på sina hjärnceller så nu behöver han inte skriva det själv och uppriktigt sagt så tror jag dessutom att han avstår från det.

    Liked by 2 people

  6. Det är lett att vara geni. Och framför allt jäkligt balt. Ingenium necesse est. /Polly Math

    Like

    • Vänsterns snarare, jag känner mig som en missförstådd herdehund, dessa människor är får, de behöver skydd mot onda människor.

      Like

        • Det kan vara så att TM är den äldsta hundrasen, 58,000 år gamla varggener har tydligen visat sig i test, här i grannskapet finns en jättestor blå katt och katter är det enda min reagerar på nu, man undrar om det är ett genetiskt minne av snöleopard, ungefär som spindelskräck.

          Like

          • Är spindelskräck exempel på “genetiskt minne”? Eller är det inlärt? Och ormar som ringlar sig fram, är de äckliga redan på genetisk nivå, eller är det även här inlärt? Det finns ju arachnofobi; frågan är om evolutionen gynnat en sådan tendens (snudd på normaltillstånd i dess milda form?), när fobi anses vara en irrationell skräck.

            Like

  7. The Jolly Heretics, dvs Duttons, senaste tog Brasilien som ett mer framskjutet exempel på vad som redan är uppenbart pågående i USA och resten av Väst: multietniskt lågtillitssamhälle med sjunkande IQ och vidhängande polarisering av debatten (vi de goda och de de onda), oförmögenhet att argumentera eller tro den andre om ett gemensamt överordnat mål som är förenligt med det egna, så att man kan betro vederbörande med makten, förvissad om att det överordnade målet förenar och det som skiljer är de sm¨å detaljerna. Istället demonisering, hat och affekter, där man på goda grunder förutsätter att den vid makten missbrukar positionen för att sko sig på andras bekostnad. IQ sägs ha peakat omkring 1870 (England?), och har sedan fallit minst 20 poäng. Han hänvisar till Tatu Vanhanen när han säger att demokrati endast fungerar i samhällen av hög tillit och känsla av gemenskap – men inte för mycket tillit, så att folk slutar ställa frågor till makthavare utan bara följer med strömmen. Dutton säger att korrelationen mellan etniska konflikter och etnisk mångfald är 0,66. Och med hänvisning till Robert Putnam konstaterar han att multietniska samhällen kännetecknas av låg tillit mellan de etniska grupperna, men intressant nog också inom den egna etniska gruppen – pga misstanken om kollaboration med främmande.

    Längre nedströms ser han möjlig klyvning av länder; bara en mer manifest klyvning än vad som redan är fallet med parallellsamhällen på etnisk grund. Segregation / grindsamhällen och separation.

    Liked by 1 person

  8. Duktig flicka lägger äpple på lärarens kateder. Guldstjärna hägrar. /Snubben på bakersta raden

    Like

    • Jag blev varse detta redan i första klass när en korkad flicka i andra klass (det var en B-skola med 1:an och 2:an i samma klassrum och med samma lärare samtidigt) fick en stor guldstjärna när jag bara fick små. Men hon hade ju gjort en så stor förbättring, sade lärarinnan. Hon behövde uppmuntran. — Så drivs man till självmotivering.

      Liked by 1 person

      • Och i vuxenlivet är du ett hot om du kan något, anser något och kan argumentera för dig. Spelar ingen roll att du aldrig haft någon frånvaro och uträttat mer än någon annan i kärnverksamheten, snarare blir det en outtalad intäkt för att angripa dig som person. Du upplevs som ett hot, rival, fiende eller bara en mobbingkandidat som nätverkande halvbommar kan försöka manövrera ut. Ungefär så. Om du inte har turen av bra chef som ser vad som pågår och belönar dina styrkor och ser dem som nyttiga för jobbet som ska uträttas.

        Liked by 1 person

Leave a comment



Design a site like this with WordPress.com
Get started